De gemeente publiceert te laat een aangepaste vergunning

Geen tijd voor bezwaar

Op deze pagina

  Column
  man met laptop in huiskamer kijkt naar buiten

  Peter (niet de echte naam) woont in een rustige woonwijk. Hij weet dat er ieder jaar een grote wielerronde door zijn straat rijdt. Hij begrijpt dat andere mensen zo'n evenement leuk vinden, maar de afgelopen jaren heeft hij vooral veel overlast ervaren. Met name vanwege het geluid van geluidsinstallaties. 

  Hoe is dit geregeld?

  Als het jaarlijkse evenement weer nadert, neemt Peter contact op met de gemeente. Hij wil namelijk uitzoeken hoe dit precies is geregeld, en wat voor vergunning de organisatie heeft. De gemeente laat weten dat de geluidsinstallaties alleen bij de start en finish zijn toegestaan. In de straat van Peter niet. Wat fijn, denkt hij. Dat betekent dat hij dit jaar een stuk minder last heeft van al het geluid.  

  Slecht nieuws

  Een paar dagen voordat de ronde start, belt de gemeente met Peter. Voor Peter is het slecht nieuws. Op verzoek van de organisatie van de wielerronde heeft de gemeente de vergunning veranderd. Nu zijn overal op de route geluidsinstallaties toegestaan. Dus óók voor Peters huis. Peter baalt enorm. Ook vindt hij het belachelijk dat de gemeente dit pas vlak voor het evenement laat weten.

  Aangepaste vergunning

  Als de wielerronde voorbij is, dient Peter een klacht in bij de gemeente. Hij vindt het stom dat zij hem zo laat informeerden. Ook klaagt hij dat de gemeente te laat was met het publiceren van de aangepaste vergunning. Dat deed de gemeente namelijk drie dagen ná de wielerwedstrijd. Hij had namelijk graag iets tegen het besluit en de aangepaste vergunning willen doen. Maar dat kon nu niet, zegt Peter.  

  De gemeente is het niet met hem eens. Zij wijzen erop dat ze Peter nog vóór het evenement belden. Volgens de gemeente had hij na dat telefoongesprek de mogelijkheid om bijvoorbeeld in bezwaar te gaan. Peter vindt dat een vreemde gang van zaken. Daarom meldt hij zich bij ons. Collega Dilek (niet de echte naam) gaat voor hem aan de slag en start een onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

  Genoeg tijd geven

  Uit ons onderzoek blijkt dat de gemeente Peter te weinig tijd heeft gegeven om tegen te aangepaste vergunning in te gaan. Als de overheid iets besluit is het belangrijk dat zij mensen daar duidelijk over informeert. En dat mensen daarna genoeg tijd hebben om bijvoorbeeld in bezwaar te kunnen gaan, of om hun mening te kunnen geven. Dan is het belangrijk dat de overheid ook luistert, en een open houding houdt. Ook als iemand een mening heeft waar de overheid het niet mee eens is.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 16 december 2023.