Op jacht naar een oplossing

Op deze pagina

  Column
  Man op bankje in de natuur

  Marcel (niet de echte naam) is veteraan en kampt met ernstige PTSS-klachten. Zijn huis ligt in een omgeving waar regelmatig gejaagd wordt. Het rondsluipen en schieten van de jagers is voor Marcel een grote trigger. Het herinnert hem steeds weer aan de heftige en extreme situaties die zijn PTSS hebben veroorzaakt. Niet erg gunstig voor zijn herstel. Hij wil dan ook dat het jagen rondom zijn huis stopt. Marcel stapt als eerste naar de politie en spreekt later ook de gemeente nog aan.

  Voorwaarden

  Helaas kunnen zij niets voor Marcel betekenen. De jagers moeten zich houden aan de voorwaarden van de jachtvergunning en dat doen ze ook. Zolang zij aan de voorwaarden voldoen, is het niet mogelijk om het jagen te verbieden. Een enorme domper voor Marcel.

  Begrip voor de situatie

  Een maat in het veteranen inloophuis tipt Marcel om contact op te nemen met de Veteranenombudsman. Hij treft onze medewerker Yvonne (niet de echte naam). Zij neemt contact op met de verschillende organisaties die bij de jacht in het gebied betrokken zijn. Niet alleen de gemeente en politie, maar ook Staatsbosbeheer, de plaatselijke Wildbeheerseenheid en de Koninklijke Jagersvereniging. Stuk voor stuk hebben zij begrip voor de situatie van Marcel. Ze vinden ook allemaal dat er 'iets' moet gebeuren voor Marcel. Maar een eenvoudige oplossing is er niet.

  Seintje

  Er blijken bijvoorbeeld verschillende groepen jagers in het gebied rondom Marcel's huis actief te zijn. Sommigen jagen om een teveel aan bepaalde diersoorten tegen te gaan. Met hen zijn goede afspraken te maken. Zij geven Marcel voortaan een seintje als ze gaan jagen. Daarnaast beschermt een groep jagers de akkers van een boer. Zij lijken zich niet altijd aan de regels te houden en jagen ook als de akkers leeg staan. Dat zijn ook steeds verschillende jagers dus die zijn lang niet altijd op de hoogte van de situatie van Marcel.

  Goede afspraken

  Het jagen in het gebied rondom Marcel's woning helemaal verbieden is helaas niet mogelijk. Wel is het gelukt om de verschillende betrokken instanties te doordringen van de zwaarte van de herinneringen die het rondsluipen en schieten bij veteraan Marcel oproepen. Herinneringen die zijn leven ernstig op zijn kop zetten en de weg naar zijn herstel nog moeilijker maken. Er zijn nu afspraken gemaakt en Marcel is in ieder geval op de hoogte als er weer gejaagd gaat worden. Op die manier hebben we kunnen bijdragen aan een oplossing voor een veteraan die zich niet meer veilig kon voelen in zijn eigen huis.

  De man op de foto is niet de persoon uit de column.

  Deze column is verschenen in De Telegraaf van 24 oktober 2020.