Op het nippertje een rijbewijs

Op deze pagina

  Column
  Oudere man rijdt auto

  Adam (niet de echte naam) viert zijn 80e verjaardag. Hij is blij dat hij deze mooie leeftijd heeft bereikt en voelt zich nog net zo fit als tien jaar geleden. Hij stapt dan ook nog regelmatig in het vliegtuig om zijn vrouw, die in Amerika woont, op te zoeken. En daar is hij afhankelijk van het reizen met de auto.

  Gezondheidsverklaring

  Dan krijgt Adam eind 2018 een brief van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR): hij moet zijn rijbewijs verlengen. En omdat hij ouder is dan 75 jaar, moet hij ook een gezondheidsverklaring meesturen. Zo oud voelt Adam zich nog helemaal niet. Maar dit hoort erbij. Hij vult de verklaring in en stuurt het op naar het CBR. Nog ruim op tijd voordat zijn rijbewijs over een half jaar verloopt.

  Twee maanden later krijgt Adam opnieuw een brief. Zijn gezondheidsverklaring is niet goedgekeurd. En daarom moet hij zijn ogen laten testen door een oogarts. Die is gelukkig tevreden over Adams ogen en schrijft dit op in het rapport. Ook moet Adam twee vragenlijsten invullen. Deze stuurt hij met het goedgekeurde rapport van de oogarts naar het CBR. Nog twee maanden voordat zijn rijbewijs verloopt, dat moet goedkomen toch?

  Nog geen bericht

  Na een bezoek aan zijn vrouw in Amerika komt Adam weer thuis en hoopt op post van het CBR. De tijd begint nu toch wel te dringen. Maar helaas, geen bericht. Hij belt met het CBR om te informeren hoe het ervoor staat. Het gaat toch niet gebeuren dat zijn rijbewijs alsnog verloopt? Iedere keer als hij belt, krijgt hij geen contact. Daarom gaat Adam langs bij het kantoor van de Nationale ombudsman. Misschien kunnen ze hem daar wel helpen.

  Snelle reactie

  Medewerker Amine ontvangt Adam en luistert naar zijn verhaal. Over een week verloopt zijn rijbewijs, dus Amine wil snel handelen. Hij heeft gelukkig goed contact met het CBR. Amine legt de situatie uit en vraagt aan de medewerker of ze binnen 48 uur een reactie kan geven. En dat gebeurt: het CBR beoordeelt Adams formulieren en besluit dat hij rijgeschikt is. Zijn rijbewijs wordt verlengd! Het was op het nippertje, maar gelukkig kan Adam nu weer met een gerust hart de weg op.

  Goede bereikbaarheid

  De Nationale ombudsman vindt dat overheidsinstanties bereikbaar moeten zijn en niet te lang moeten wachten met hun reactie op vragen of klachten. Als dat niet goed gaat, spreken wij de instantie daar op aan. Zodat mensen als Adam niet onnodig in problemen komen.

  Vanwege de coronamaatregelen is het op dit moment niet mogelijk om langs te komen bij het kantoor van de Nationale ombudsman. Wel kunt u contact met ons opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800 33 55 555, via het klachtenformulier of per post.

  De man op de foto is niet de persoon uit de column.

  Deze column is verschenen in De Telegraaf van 14 november 2020.