Ik ben geen crimineel

Op deze pagina

  Column
  Man kijkt bezorgd uit raam

  Ian* loopt de trap op naar zijn portiekwoning. Het slot van zijn voordeur blijkt kapot. Ook zit er een sticker op de deur. Daar staat op dat de politie zijn deur geforceerd heeft vanwege een strafrechtelijk onderzoek. Hij kan zich melden op het politiebureau. Dat doet Ian gelijk. Daar hoort hij van de politie wat er gebeurd is: De politie belde bij de portiekwoningen aan na een melding over wietlucht aldaar. Ian was niet thuis. Ze wilden kijken of hij een hennepplantage had. Ze kregen een machtiging om zijn deur te forceren. In Ians huis was geen hennep.

  Ian is tevreden met de uitleg en gaat naar huis. Eenmaal thuis gaat er iets aan hem knagen: De buurt ziet hem nu misschien als crimineel. Ze hebben zijn kapotte voordeur kunnen zien en de sticker. Maar ze hebben nooit gehoord van de politie dat hij onschuldig was. Hierover klaagt Ian bij de politie.

  De politie behandelt zijn klacht. Ian krijgt te horen dat een buurman de politie had verteld dat de hennepgeur mogelijk uit zijn woning kwam. Hij had namelijk twee zakken hennepafval op zijn balkon staan en heeft de politie die ook laten zien. Toch besloot de politie daarna Ians woning nog binnen te gaan. De politie geeft toe dat dat niet had gemogen. Ze wisten toen immers al van de zakken op het balkon van de buurman. Wel vinden ze dat ze voldoende aan 'nazorg' hebben gedaan. Want toen Ian op het politiebureau was, hebben zij hem voldoende geïnformeerd over wat er gebeurd was.

  Daar denkt Ian anders over. Hij vindt dat de politie niet door heeft wat de impact is als zij zonder jouw toestemming en aanwezigheid je huis in gaan. Nazorg ervaart hij niet. Het was zo fijn geweest als de politie bij de buren even had laten weten dat hij onschuldig was. Hij wil excuses van de politie. Hij klaagt hierover bij ons.

  Wij bekijken zijn zaak en kunnen ons goed voorstellen dat de impact voor Ian groot is. We wezen de politie al eerder op het belang van goede nazorg na het binnengaan van iemands huis. Zeker als ze daar niets vinden. Het is immers aantasting van iemands huisrecht. Niet niks. Dit brengen we opnieuw onder de aandacht met deze zaak. In Ians geval had de politie de buren moeten laten weten dat er bij Ian geen hennep in huis was. Dit laten we de politie weten en we vragen hen Ian alsnog excuses te maken. De politie heeft dit inmiddels gedaan. Mooi!

  * Niet de echte namen

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column

  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 25 juli jl.