Een stempel met een verhaal

Op deze pagina

  Column
  Man met digitale camera in zijn handen

  Tijdens een bezoek aan zijn ouders in België koopt de zoon van Annet (niet de echte naam) een mooie camera. Die neemt hij mee naar zijn woonplaats op de Filipijnen. Bij vertrek vanaf Schiphol levert Jasper (niet de echte naam) de rekening in bij de douane voor een stempel. Hiermee kan hij de btw terugvragen. Tot zijn verbazing weigert de douane de stempel te zetten. Jasper staat volgens hen in België ingeschreven. Hij heeft daarom geen recht op teruggave van de btw. Dat klopt helemaal niet, wat nu?

  Basisregistratie Personen

  Toen Jasper ruim twintig jaar geleden vanuit Eindhoven naar de Filipijnen vertrok, heeft hij zich netjes uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Hij heeft nog nooit in België gewoond. Voordat zijn ouders in België gingen wonen, was Jasper al uit huis.

  Annet wil dit probleem oplossen voor haar zoon. Ze schrijft een brief aan de Belastingdienst. Ze vraagt hen het systeem aan te passen om zo de gemaakte fout te herstellen. Nadat de Belastingdienst haar laat weten dat dit is gebeurd, stuurt ze de douane een bericht. Ze vraagt of zij de benodigde stempel alsnog willen geven. Dan kan Jasper binnen de termijn van drie maanden de btw terugvragen. De douane laat Annet weten haar niet te kunnen helpen. Er valt namelijk niet meer te bewijzen dat Jasper de camera ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd naar de Filipijnen.

  Klacht voor douane

  Daar laat Annet het niet bij zitten. Ze dient een klacht in bij de Nationale ombudsman. Medewerker Wouter (niet de echte naam) gaat aan de slag. Hij legt de klacht nog een keer voor aan de douane en vraagt of er niet toch een oplossing voor Annet en Jasper gevonden kan worden.

  Gelukkig komt de douane alsnog met een positief bericht. Ze zien ook wel in dat Jasper buiten zijn schuld om de btw-teruggave misloopt. Ze bellen Annet en vragen of ze de factuur van de camera kan opsturen. Dan zetten ze er alsnog een stempel op en kan de btw teruggevraagd worden. Annet besluit om de stempel zelf op te halen tijdens een dagje Amsterdam. Binnen enkele dagen staat het geld alsnog op de rekening van Jasper.

  Toen duidelijk werd dat Jasper buiten zijn schuld om de stempel niet kreeg, had de douane wel behulpzamer kunnen zijn. Ik ben blij dat de douane dat alsnog heeft gedaan en laat zien te willen werken aan een oplossing. Annet laat weten blij te zijn met onze hulp. Ze kijkt alweer uit naar het volgende bezoek van haar zoon.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van zaterdag 1 februari 2020.