Een kostbare fout

Op deze pagina

  Column
  Man kijkt uit raam

  Otto (niet de echte naam) heeft in 2015 te veel huurtoeslag ontvangen. Dit moet hij terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit zou verrekend moeten worden over 2019. In plaats daarvan wordt het over zijn huurtoeslag van 2020 ingehouden. Otto krijgt dus minder huurtoeslag dan de bedoeling is. Hierdoor houdt Otto nog maar weinig geld over en is zijn inkomen lager dan de beslagvrije voet: het deel van je inkomsten waar geen beslag op mag worden gelegd. Hij kan nu moeilijk rondkomen. Otto bevindt zich in een lastige situatie. Hij neemt contact op met de Belastingdienst om te vragen hoe het zit.

  Zelf contact opnemen

  Wanneer Otto zijn probleem aan de Belastingdienst uitlegt, krijgt hij te horen dat er een fout is gemaakt door de afdeling Incasso. Het ligt dus niet aan hem. De Belastingdienst kan Otto niet verder helpen. Ze vertellen hem dat hij zelf contact moet opnemen met de afdeling Incasso om zijn probleem te bespreken. Dit kan helaas alleen schriftelijk en de afhandeling hiervan duurt enkele weken. Zo veel tijd heeft Otto niet, hij kan nu al zijn huur niet betalen.

  De Nationale ombudsman

  Otto weet zich geen raad en neemt contact op met de Nationale ombudsman. Hij krijgt onze medewerker Nancy (niet de echte naam) aan de lijn. Zij begrijpt de situatie van Otto en neemt gelijk contact op met de afdeling Incasso. Nancy vraagt om nog eens naar Otto's situatie te kijken en hem zo snel mogelijk te bellen, zodat ze er samen uit kunnen komen. Zo hoeft Otto niet weken te wachten op een reactie en wordt zijn klacht hopelijk snel opgelost.

  Betalingsregeling

  De medewerker bij Incasso belt Otto en bespreekt met hem dat de verrekening van de huurtoeslag van dit jaar wordt aangepast. Hij krijgt het ten onrechte ingehouden bedrag kort na het gesprek terugbetaald. Ook spreken ze een betalingsregeling af voor de te veel ontvangen huurtoeslag van 2015. Het probleem is hiermee opgelost en Otto hoeft zich geen zorgen meer te maken.

  Goed opgelost

  Na afloop belt Nancy naar Otto om te vragen of zijn klacht goed is opgelost. Dat is gelukkig het geval en Otto zegt erg blij te zijn. Hij bedankt Nancy. Zonder de hulp van de Nationale ombudsman had hij nog langer in geldproblemen gezeten. We zijn blij dat we Otto hebben kunnen helpen en dat het probleem is opgelost. We vinden het namelijk belangrijk dat mensen in moeilijke situaties snel geholpen worden als zij aan de bel trekken. Daar blijven we ons elke dag voor inzetten.

  De man op de foto is niet de persoon uit de column.

  Deze column is verschenen in De Telegraaf van 21 november 2020.