Op hete kolen

Op deze pagina

  Column
  Foto van een Aziatische man aan de telefoon

  Chang en Lia (niet de echte namen) hebben een oud brandweerbusje gekocht. Ze gaan hem ombouwen tot camper. Begin juli willen ze er Europa mee intrekken. Het is half maart. Tijd genoeg om alles te regelen toch?

  Ze gaan aan de slag. Ze maken een zitplaatsje en slaapdeel in de wagen. Ook vragen ze bij de RDW het originele kenteken van de bus aan. Op dit moment heeft de brandweerbus namelijk gele kentekenplaten. Maar Chang en Lia willen graag de oude blauwe platen met het originele kenteken terug op de bus. Dat past beter bij de oude uitstraling. Volgens de RDW krijgen ze het kentekenbewijs hiervoor binnen 5 werkdagen bij hen thuis.

  Het duurt langer. Chang belt de RDW. Ze zijn er nog mee bezig hoort hij. Chang vraagt of hij ondertussen een gasinstallatie voor hun brandstof en een APK keuring kan regelen. Dat kan.

  Een monteur zet de gasinstallatie in de bus en meldt dit volgens de regels bij de RDW. Maar dat blijkt niet te gaan. Het kenteken van de bus staat ineens als 'ongeldig' in het systeem van de RDW. Hierdoor gaat de geplande APK ook niet door. Chang belt weer de RDW en klaagt over het gedoe met het kenteken en de sores die dit oplevert. Het is inmiddels juni. Begin juli moet alles rond zijn voor hun reis.

  De RDW maakt excuses. Ze zetten het kenteken alsnog goed in hun systeem. Chang laat de bus gelijk APK keuren. Eind juni zal hij het kentekenpasje en APK rapport van de RDW krijgen. Dat is nodig voor hun reis. Maar pasje en rapport komen niet, ondanks telefoontjes van Chang en beloftes van de RDW. Inmiddels is het een week voor hun vertrek en het stel zit op bijzonder hete kolen. Ze bellen ons.

  Medewerker Eveline (niet de echte naam) hoort over de fouten die zich al 3 maanden opstapelen. Actie is nu nodig willen Chang en Lia op reis kunnen. Ze vraagt de RDW gelijk kentekenbewijs en APK rapport te sturen. Met resultaat: Het is er de volgende dag. Maar op het kentekenbewijs staat een verkeerd gewicht voor de bus! En ook het kenteken dat hoort bij de gele kentekenplaten, niet de blauwe. Op verzoek van Eveline past de RDW het gewicht aan in het juiste. Chang en Lia besluiten maar af te zien van de blauwe platen en het te houden bij de gele. Precies 1 dag voor vertrek komt het kentekenbewijs in orde. Pfffff....

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column

  Deze column is verschenen in de Telegraaf van zaterdag 19 oktober 2019.