Wie betaalt de rekening?

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw aan de telefoon

  Maaike (niet de echte naam) merkt dat de luchtvochtigheid in haar woning opeens flink stijgt. Ze snapt niet waardoor. Ook ontdekt ze opeens schimmelplekken onder haar zeil. Daarom vraagt ze de woningbouwvereniging om het probleem te komen onderzoeken en oplossen. Het bedrijf dat komt kijken zegt met de woningbouw te gaan overleggen over de reparatie omdat die nogal in de papieren kan gaan lopen. En vervolgens hoort Maaike helemaal niks meer.

  Dan gaat zij voor een jaarlijkse longfunctietest naar de huisarts en krijgt te horen dat zij astma heeft. Er moet van alles gebeuren, het belangrijkste is de woning van Maaike vrij maken van stoffen die haar astma uitlokken. Hiervoor komt een longverpleegkundige langs om te helpen. Ze haalt het hele huis ondersteboven en ontdekt in en achter kasten schimmel en kletsnatte muren. De woningbouw reageert nog steeds niet en Maaike besluit dat verhuizen het beste voor haar gezondheid is. Gelukkig krijgt ze wel snel een andere woning aangeboden.

  Maar de problemen houden niet op. De gemeente zou via de afdeling Wmo de verhuizing moeten betalen. Ze moet tenslotte vanwege gezondheidsredenen naar een andere woning. Maar die weigert en geeft het stokje door aan een afdeling van de GGZ, Woon Ondersteunende Zorg. Het wordt een hele wirwar aan organisaties die de verhuizing van Maaike naar elkaar doorverwijzen. Een speciaal verhuisbedrijf krijgt uiteindelijk opdracht om de verhuizing te regelen, en dan blijkt de rekening hoog en Maaike moet deze zelf betalen. Een onmogelijke opgave, ze heeft maar een heel klein inkomen.

  Maaike maakt zich steeds meer zorgen, de situatie veroorzaakt veel stress. Ze probeert van alles via de verzekering te regelen, maar dat lukt ook niet. Daarom dient ze een klacht in bij de gemeente. Helaas loopt het telefoongesprek over de klacht totaal niet zoals ze had verwacht. Ze wordt steeds wanhopiger. Ze zit met een grote schuld, een huis vol dozen en bovendien extra lichamelijke klachten. Ze neemt daarom contact met ons op. Onze medewerker Lina vraagt de gemeente de klacht van Maaike te behandelen en ook meteen het verzoek om bijstand mee te nemen.

  Gelukkig krijgen we niet veel later mooi bericht van Maaike. Ze is heel dankbaar voor onze hulp, de gemeente heeft zowel vanuit de Wmo als Bijzondere bijstand een bedrag uitgekeerd. Daarmee kan ze de verhuiskosten betalen! Iedereen kan van de een op de andere dag in de problemen komen, als het dan ook nog eens om onze gezondheid gaat, is het extra belangrijk dat overheidsorganisaties zorgvuldig en snel met klachten omgaan en een oplossing zoeken.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column

  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 2 juni jl.