Toontje lager

Op deze pagina

  Column
  Foto van een man ontspannen op de bank

  Haye* uit Friesland, houdt van muziek. Metallica, Pearl Jam en Coldplay,  rockmuziek met veel gitaren en een stevige drum, vervelen hem nooit. Een paar jaar geleden heeft hij zelf speakers gebouwd.  ’s Avonds na het werk ontspant hij door naar muziek te luisteren.  Maar nu is het stil in huis. Alle geluidsapparatuur is weg en komt ook niet meer terug. Hoe kan dat?

  Door de jaren heen heeft Haye een goede installatie bij elkaar gespaard. Een computer, twee versterkers en twee gewone speakers. En natuurlijk zijn trots: zelfgebouwde speakers van elk anderhalve meter hoog.  Zo kan hij alle details van de muziek goed horen. In zijn vrijstaand huis heeft hij het zo prima naar zijn zin.

  Een buurman denkt daar anders over. Hij vindt de muziek te hard en belt de politie. Die neemt alle geluidsapparatuur van Haye in beslag. De computer, de versterkers en alle speakers. De politie heeft alles weggehaald. Haye is woest, was dat nou nodig? Hij heeft de muziek helemaal niet te hard staan. Hij stuurt het Openbaar Ministerie brieven waarin hij vraagt of hij alle apparatuur terug mag krijgen. Hij krijgt geen reactie.

  Daarom vraagt Haye de rechtbank of hij de spullen terug mag krijgen, dat wordt beklag genoemd. Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie de opdracht gegeven om alle geluidsapparatuur, behalve de speakers, te vernietigen. En dat gebeurt. Dus op het moment dat de rechtbank oordeelt dat alle geluidsapparatuur terug naar Haye moet, zijn er nog maar twee speakers! Maar het wordt nog gekker. Want voordat de speakers aan Haye kunnen worden teruggegeven, zijn deze ook al vernietigd.

  Haye betwist dat hij geluidsoverlast heeft veroorzaakt. Hij is er ook niet voor veroordeeld. Hij belt daarom onze medewerker Sandra. Sandra heeft dit soort problemen  vaker bij de hand gehad.  Ze heeft er diepgaand onderzoek naar gedaan en ik heb het Openbaar Ministerie op de vingers getikt. Het Openbaar Ministerie gaat gelukkig inmiddels veel zorgvuldiger met spullen om als iemand  beklag heeft ingediend bij de rechtbank. Dat is goed nieuws. Maar wat lost dat voor Haye op?

  De speakers kan hij nooit meer terugkrijgen. Maar wij vinden wel dat het Openbaar Ministerie hem de schade moet vergoeden. De speakers zijn immers door een fout van het Openbaar Ministerie  vernietigd. Sandra heeft nog geen reactie van het Openbaar Ministerie ontvangen. Zodra ze die heeft gekregen, vertel ik u dat op deze plaats. Gelukkig heeft Haye de Nationale ombudsman gebeld. Want van fouten kun je leren, dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 6 oktober jl.