Geldproblemen door de kinderopvangtoeslag, hoe kan dat nou??

Op deze pagina

  Column
  Echtpaar met laptop en brieven

  Linda* en Martin* hebben drie kinderen die naar de basisschool gaan. Omdat zij werken, gaan de kinderen drie middagen na school naar de buitenschoolse opvang. Om de opvang te kunnen betalen, vraagt Linda kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kent deze toeslag wel toe, maar betaalt hem niet uit. Hoe kan dat nou?

  Linda vraagt het na bij de Belastingdienst. Wat blijkt: de kinderopvangtoeslag wordt geheel verrekend met een oude toeslagschuld. Toen de kinderen kleiner waren, gingen zij naar de crèche. Linda en Martin kregen daar ook al kinderopvangtoeslag voor. Maar op het moment dat de oudste naar school ging en Martins vader met pensioen, bood hij aan om extra op te passen. Dat was gezellig én erg praktisch. Alleen vergeten Linda en Martin in alle drukte aan de Belastingdienst door te geven dat het aantal opvanguren is verminderd. Zij hebben deze toeslag ten onrechte acht maanden door laten lopen.

  Door die slordigheid hebben zij ongeveer € 10.000 te veel kinderopvangtoeslag ontvangen. De Belastingdienst vindt dat het de eigen schuld is van Linda en Martin. Ze moeten in principe in maximaal 24 maanden die €10.000 terugbetalen. Dat komt neer op meer dan € 400 per maand. Linda en Martin schrikken zich rot. Ze hebben allebei een laag inkomen en kunnen dus geen honderden euro's per maand missen. Omdat ze de betalingsregeling niet kunnen nakomen, verrekent de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag die ze nu krijgen met de oude schuld.

  Op die manier houden Linda en Martin geen geld over om de kinderopvang te betalen. Wat nu? Linda belt de Nationale ombudsman. Onze medewerker Eva ziet veel vaker dit soort problemen voorbij komen. Mensen hebben bijvoorbeeld minder uren opvang nodig of vergeten een rekening in te dienen. De Belastingdienst neemt dan snel aan dat er fraude wordt gepleegd en dat heeft grote gevolgen.

  Eva belt de Belastingdienst en dan blijkt dat ze het probleem begrijpen. De Belastingdienst heeft inmiddels een oplossing bedacht voor mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Ouders die de Belastingtelefoon bellen met een soortgelijk verhaal, kunnen vragen om toepassing van de 'maatregel bij verrekenen kinderopvangtoeslag'. Want gezinnen met kinderen op de opvang moeten natuurlijk wel genoeg geld overhouden om van te kunnen leven én om de lopende kinderopvang te kunnen blijven betalen. De Belastingdienst berekent per geval hoeveel geld een gezin kan missen om de schuld af te kunnen betalen. De Nationale ombudsman vindt dit een mooie oplossing. Linda reageert erg opgelucht als Eva haar belt om dit te vertellen.

  *gefingeerde naam
  De personen op de foto zijn niet de personen uit deze colum

  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 21 april jl.