Een brug te ver

Op deze pagina

  Column
  Foto van een tandarts

  Milan* heeft een tandtechnisch laboratorium in een kantoorpand. In het pand zitten ook andere bedrijfjes. Zo heeft Gerard* zijn tandartspraktijk op dezelfde gang als Milan. Helaas kunnen zij niet samen door een deur. Ze hebben al jaren ruzie.

  Op een dag gaat een patiënt van Milan per ongeluk in de wachtkamer van Gerard zitten. Ze heeft zich vergist. In plaats van haar naar Milan te verwijzen, neemt Gerard röntgenfoto’s van haar gebit. Milan komt hier achter en vraagt Gerard om de foto’s. Maar blijkbaar doet hij dit op zo’n manier, dat dit de woede van Gerard wekt. Vloekend vliegt Gerard op Milan af. Hij grijpt Milans arm. Milan pakt vervolgens Gerards arm om zich te bevrijden van diens grip. Daarop belt Gerard de politie en zegt dat Milan hem mishandeld heeft.

  De politie komt naar het kantoorpand. Ze willen Milan spreken. Ze vragen zijn assistent hem te halen. De assistent gaat naar de behandelkamer waar Milan net bezig is met een patiënt. Hij zegt dat de politie Milan dringend wil spreken. 'Nog drie minuten', zegt Milan, 'dan ben ik klaar'. De politie vindt dat niet goed. Milan moet direct komen. Dat doet hij.

  Op de gang zeggen de agenten dat hij mee moet naar het bureau. Maar Milan heeft nog een patiënt in de wachtkamer. Dat zegt hij de politie. De agent concludeert: 'u werkt dus niet mee'. Het volgende moment werkt hij Milan met een nekklem naar de grond. Geboeid voert de politie Milan af door de gang.

  Milan is enorm aangeslagen door de gang van zaken. Het was een flinke scene voor de neus van de patiënten. Hij klaagt bij de politie. Dit had toch anders gekund? Maar de politie ziet dit niet zo. Milan zoekt daarop contact met ons. Wij bekijken de situatie. De politie verklaart hun optreden. Er was sprake van een zogenaamde heterdaadsituatie: angstige getuigen en verdachte Milan en slachtoffer Gerard in een pand.

  De vraag is echter of Milan niet gewoon had meegewerkt als de politie hem hiervoor de ruimte gegeven had. En hoe agressief was Milan? Het blijkt dat Gerard over dit laatste zijn verklaringen later steeds meer afzwakt. Er is zelfs onvoldoende bewijs voor het verhaal van Gerard. Ook blijkt dat de politie al bij eerdere confrontaties tussen Milan en Gerard is langs gekomen. Toen werkte Milan gewoon mee. Dit maakt het zeer aannemelijk dat Milan ook nu zou hebben meegewerkt. We zeggen de politie dat hun hardhandige optreden onnodig escalerend was. Dat moet anders in zo'n situatie. Dit was een brug te ver.

  *gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 10 februari jl.