Retourtje Amerika voor je rijbewijs

Op deze pagina

  Column
  Foto van een rijbewijs

  Dolblij is Hilda* als ze hoort dat ze stage mag lopen in de Verenigde Staten. Ze heeft nog een paar maanden om alles voor te bereiden en komt er achter dat haar rijbewijs tijdens haar stage zal verlopen. Dat pakt ze als eerste aan, want ze heeft haar rijbewijs tijdens de stage hard nodig! Ze stuurt meteen een zogenaamde Eigen Verklaring naar het CBR om de verlenging in orde te kunnen maken.

  Een week later krijgt ze een ontvangstbevestiging met de mededeling dat het erg druk is bij het CBR en het meer dan 4 weken kan duren voor ze bericht krijgt. Daar krijgt ze het wel een beetje benauwd van, want de stage komt steeds dichterbij en omdat zij diabetes 1 heeft moet ze misschien ook nog wel medisch gekeurd worden. De tijd dringt, straks zit ze al in de VS en dan?! Als Hilda niet op tijd de geschiktheidsverklaring van het CBR krijgt, dan kan ze straks ook de aanvraag niet op tijd bij de gemeente indienen.

  Ze belt met haar gemeente om te vragen of er een andere oplossing mogelijk is. Maar de gemeente vertelt haar dat ze het nieuwe rijbewijs toch echt zelf moet komen ophalen. In de VS of niet. Het ziet er dus naar uit dat ze tussendoor naar Nederland zal moeten terugvliegen om haar rijbewijs te vernieuwen en op te halen. Op die manier wordt het verlengen van haar rijbewijs wel heel kostbaar! Hilda ziet haar stage opeens in het gevaar komen, want zonder geldig rijbewijs wordt haar stage heel lastig. Ze belt met de ombudsman en krijgt onze medewerker Ernst aan de lijn. Natuurlijk kan het CBR niet zomaar aanvragen met voorrang behandelen. Maar Hilda heeft overduidelijk haar uiterste best gedaan op tijd haar rijbewijs te verlengen, zodat ze goed voorbereid aan haar stage kan beginnen. En dreigt nu opeens tussen wal en schip te belanden door de lange wachttijd vanwege drukte. Daarom neemt Ernst contact op met het CBR en vraagt hen nog eens te kijken of er in dit geval niet toch wat haast gemaakt kan worden.

  Tot grote vreugde van Hilda valt niet veel later een verklaring van geschiktheid op de mat, waarmee ze bij de gemeente haar rijbewijs kan verlengen! Instanties als het CBR krijgen heel veel aanvragen te verwerken, dat begrijpen wij heel goed. Toch vinden we dat er altijd gekeken moet worden of er maatwerk mogelijk is als iemand in een bijzondere situatie zit. De burger staat centraal, en de overheid is er om daar zijn uiterste best voor te doen. En als daar soms een extra zetje van de ombudsman voor nodig is, dan staan wij voor u klaar!

  *gefingeerde naam

  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 14 oktober jl.