Naar boven

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw en traplift

  De moeder van Kees* woont met haar 82 jaar nog steeds in hetzelfde huis als waar Kees is opgegroeid. Het is een fijne, veilige buurt met een winkelcentrum om de hoek. Mensen blijven er lang wonen en kijken naar elkaar om. Kees' moeder woont er dus heel fijn. Omdat ze niet gemakkelijk loopt en dementerend is, kan ze niet meer zelf op stap. Maar ze geniet nog wel heel erg van haar tuin. Alleen kan ze sinds enkele tijd niet meer de wenteltrap op. Maar haar slaapkamer en douche zijn wel boven, hoe moet dat nu?

  Als mensen een helpend handje in huis nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen, moeten ze contact opnemen met de gemeente. Kees' moeder woont in Nijmegen en Kees belt namens haar met de gemeente. Na een gesprek besluit de gemeente om een traplift in het huis van zijn moeder te laten installeren. Dat is een mooie oplossing, want dan kan moeder toch nog naar boven.

  Maar als de traplift wordt geïnstalleerd, past hij niet goed op de wenteltrap. Hierdoor staat het stoeltje in de weg en is het zelfs onveilig voor moeder om in haar eentje op en af te stappen. Kees trekt aan de bel bij de gemeente. Dat kan toch niet zo! Hierdoor kan zij niet zelfstandig naar boven zonder zijn hulp. Maar de gemeente geeft niet thuis. Er is 'een voorziening getroffen' en daar moet zijn moeder het maar mee doen. Kees is ontzettend boos en belt de Nationale ombudsman. Medewerker Jannigje gaat ermee aan de slag en vraagt de gemeente Nijmegen hoe het zit. Na een goed gesprek geven de ambtenaren ruiterlijk toe dat er 'bepaalde zaken inderdaad niet goed zijn verlopen'.

  Binnen een week komen twee medewerkers van de gemeente naar Kees' moeder. Kees is er ook bij. De ambtenaren zien dat de traplift inderdaad niet goed past op de wenteltrap. Ze bieden excuses aan. Maar daar blijft het niet bij. Ze bieden ook excuses aan dat de gemeente de klachten van Kees niet goed heeft behandeld. De moeder van Kees gaat binnenkort naar een verzorgingshuis. De trap hoeft niet meer aangepast. Maar de gemeente neemt zich voor in het vervolg veel beter te luisteren naar mensen of zij wel tevreden zijn met de oplossing die de gemeente biedt. Toch nog een mooi resultaat. Want zo zorgt één klacht van Kees ervoor dat heel veel andere mensen goed worden geholpen.

  *gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 23 december jl.