Uitgeschreven uit BRP

Op deze pagina

  Column
  Foto van een camper op uitgestrekte vlakte

  De 74 jarige Koos* gaat met zijn camper door Europa reizen. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Zijn buurvrouw veroorzaakt al een poos overlast. Dat is Koos niet in de koude kleren gaan zitten. Een jaar er tussenuit naar het buitenland zal hem goed doen. Hij zegt zijn woning op en gaat naar de gemeente om een briefadres te regelen. Dat is een adres van een familielid, vriend of kennis die je post voor je ontvangt en aan je doorstuurt. Het is een 'administratief' adres, je woont hier dus niet.

  De gemeente van Koos wil hem echter niet inschrijven op een briefadres. Dit omdat hij langer dan acht maanden weg gaat. Ze schrijven Koos uit. Daarmee staat hij dus niet meer in de Basisregistratie Personen (BRP). Koos besluit zijn reis toch door te zetten en vertrekt. Tijdens zijn buitenlandse avontuur wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van zijn BRP-uitschrijving: zijn AOW wordt stop gezet. Ook ondergaat Koos in Spanje een zware operatie. Maar ook zijn ziektekostenverzekering is gestopt. De problemen stapelen zich op.

  Het hele gebeuren levert Koos veel meer stress dan ontspanning op. Vanuit Spanje klaagt hij bij zijn gemeente over de gang van zaken. Ook schrijft hij ons. De gemeente is echter eerst aan zet. Die neemt contact op met de zorgverzekeraar van Koos. Daarna laten ze Koos weten hoe hij de kosten voor zijn operatie verder kan regelen met zijn zorgverzekering. Mijn medewerkster volgt de zaak van Koos. Vanwege zijn nijpende financiële situatie zoekt ze contact met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Ze vraagt hen snel met Koos te bellen over zijn AOW en te zorgen dat hij die weer krijgt. De SVB pakt dit gelukkig voortvarend op.  

  Niet meer in de BRP staan, bracht Koos in forse problemen. Hij is hierin niet alleen. Regelmatig krijg ik berichten van mensen die daar ook mee te maken hebben. Zij hebben bijvoorbeeld geen vaste woon- of verblijfplaats, verblijven 'wel ergens' maar mogen zich daar niet inschrijven of komen terug uit het buitenland. Sta je in de BRP? Dan heb je toegang tot een groot aantal overheidsvoorzieningen. Denk aan uitkeringen, toeslagen en het kiesregister. Sta je er niet in? Dan loop je dat mis, met alle gevolgen van dien.

  Daarom ben ik een onderzoek gestart naar dit onderwerp. Mijn uitgangspunt daarbij is dat de overheid er is voor iedereen. Dat betekent dat iedereen over een BRP-adres moet kunnen beschikken zodat overheidsvoorzieningen bereikbaar zijn.

  * Gefingeerde naam