Gegijzeld tijdens de feestdagen?

Op deze pagina

  Column
  Moeder wandelt met drie kinderen in het bos

  Maureen* is een alleenstaande moeder met drie jonge kinderen. Ze heeft schulden. Ook aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor een verkeersboete. Haar ex-vriend kreeg die boete, maar de auto stond op haar naam. Dus de boete ook. Die is inmiddels opgelopen tot 4000 euro omdat Maureen hem steeds niet betaalde. Ze durfde namelijk op een gegeven moment haar post niet meer open te maken. Bang voor alle rekeningen die ze niet kon betalen.

  En nu zit Maureen in angst. Vlak voor de feestdagen is de politie bij haar langs geweest. Die laat weten dat ze Maureen binnenkort willen ‘gijzelen’. Ofwel enkele dagen gevangen zetten. Dit omdat ze de boete steeds niet betaalt. Gijzeling is dan een middel dat het Openbaar Ministerie (OM) kan inzetten om iemand alsnog tot betalen te dwingen. Betaal je? Dan word je niet gegijzeld.

  Maureen is helemaal van slag. Ze heeft inmiddels een bewindvoerder die haar helpt bij haar schulden. Die had gezorgd dat ze de boete via een betalingsregeling aan het CJIB kon aflossen. Ze betaalt al een tijdje 50 euro per maand. Waarom staat dan nu de politie op haar stoep? Waar moeten haar kinderen naar toe als zij in de gevangenis zit? In paniek belt ze ons.

  Onze medewerker Ingrid zoekt uit wat er aan de hand is. Het blijkt dat de betalingsregeling liep tot september. Daarna is Maureens bewindvoerder vergeten het CJIB te vragen om verlenging. Niet zo goed. Ingrid legt Maureens situatie uit aan het CJIB. Het CJIB ziet ook dat gijzeling in Maureens geval geen zin heeft. Het is bedoeld voor mensen die niet willen betalen, niet voor mensen die dat niet kunnen. Dit staat ook in het onderzoek dat wij hier vorig jaar over hebben uitgebracht. Mensen in financiële problemen horen niet gegijzeld in de gevangenis te zitten. Het lost niets op.

  Het CJIB zegt Ingrid dat Maureen niet gegijzeld zal worden. Wel willen ze nu eens duidelijkheid. En een oplossing voor het betalen van de boete. Hierover zullen ze in gesprek gaan met de bewindvoerder. Ingrid laat Maureen het nieuws weten. Maureen is meer dan opgelucht. Ze is gewoon thuis met de feestdagen, samen met haar kinderen en niet in de gevangenis. We hopen op een goede oplossing voor Maureen en daarmee een zorg minder in het nieuwe jaar. 

  *gefingeerde naam
  De personen op de foto zijn niet de personen uit deze column