Geen winnaars

Op deze pagina

  Column
  demonstrerende Feyenoord-supporters

  Ruud* is Feyenoord-fan in hart en nieren. Op internet leest hij over een ludieke actie: "Het is tijd voor de clubleiding om te verhuizen weg van onze club. Daarom gaan we een paar verhuisdozen bij ze afleveren voorafgaand aan de wedstijd Feyenoord – Roda JC." Een mooi symbolisch gebaar richting het falende bestuur, vindt Ruud. En zo loopt hij op 21 februari 2016 met een verhuisdoos, zingend  met een grote groep supporters naar het Maasgebouw bij De Kuip. Plotseling sluit de ME zowel de voor- als de achterkant van de steeg af waar zij lopen. Ruud kan geen kant op. "Er ontstond een hele angstige situatie. Mijn beeld van de politie is echt veranderd sinds die dag", laat een geschokte Ruud ons weten.

  De burgemeester heeft van tevoren besloten om de demonstratie niet te verbieden. Maar hij vreest dat het net zo uit de hand zou kunnen lopen als in 2011 toen het Maasgebouw werd bestormd. Daarom besluit hij dat de supporters niet naar het Maasgebouw mogen lopen. Dit wordt echter niet bekend gemaakt. Het stilleggen van de mars komt daarom als een complete verrassing voor de supporters. Nadat stewards binnen de stadionhekken worden belaagd, besluit de politie alle 326 ingesloten supporters aan te houden.

  De dag na de wedstrijd ontvangen wij bij de Nationale ombudsman diverse klachten en signalen. We willen precies weten wat er is gebeurd  en starten samen met de Gemeentelijke ombudsman Rotterdam een uitgebreid onderzoek. We spreken met supporters, de club, het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester van Rotterdam.

  Of iemand een ludieke protestmars organiseert of uit is op rellen, het is de taak van de overheid om de openbare orde en veiligheid te handhaven en zich daarop voor te bereiden. Zo ook de 'driehoek' van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie in Rotterdam.

  Wij snappen dat er in de driehoek zorgen waren over het uit de hand lopen van de protestmars. Maar wij snappen niet dat er van tevoren niet is gecommuniceerd dat supporters niet naar het Maasgebouw mogen lopen. Supporters konden zo geen goede afweging maken om wel of niet mee te lopen in de protestmars. Veel supporters zijn ingesloten, gefouilleerd, met identiteitsbewijs op de foto gezet en aangehouden. Ze kregen een boete aangezegd vanwege samenscholing. Supporters die rotzooi trappen, moeten natuurlijk worden aangepakt. Maar veel aangehouden supporters hadden geen strafbare feiten gepleegd. Zij maken zich nu zorgen over een mogelijk strafblad en stadionverbod. De politie, gemeente  en het Openbaar Ministerie is duidelijk tekort geschoten in hun communicatie met supporters voor, tijdens en na de protestmars.

  Met de uitkomsten van ons onderzoek kunnen de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie lessen trekken uit hun optreden. Want dit moet niet nog een keer zo gebeuren!

  *gefingeerde naam