Dakloos met baby

Op deze pagina

  Column
  Moeder troost haar baby

  Kalila*is gevlucht uit Syrië en in Nederland terechtgekomen. Samen met haar paar maanden oude baby heeft zij een verblijfsvergunning gekregen. Eindelijk een veilige en warme kerst met een dak boven hun hoofd. Of toch niet?

  Met de verblijfsvergunning op zak verlaat Kalila met haar baby vrijwillig het asielzoekerscentrum (azc). Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stuurt een brief naar de gemeente. En vraagt daarin om passende woonruimte voor Kalila en haar baby. Het COA schrijft dat Kalila mogelijk bij haar partner Irfan* kan intrekken. Irfan heeft namelijk op eigen initiatief een woning gevonden.  

  Maar wat blijkt? De woning van Irfan is onbewoonbaar: lekkages, geen water, stank en geen verwarming. Irfan is opgelicht door zijn huurbaas. Hij doet er alles aan om hier uit te komen. Ondertussen zwerft Kalila rond met haar baby. Ze slapen zoveel mogelijk bij familie en kennissen. In afwachting van passende woonruimte van de gemeente Den Haag. Die blijft uit. Met de koude wintermaanden op komst, stuurt Kalila ons haar noodkreet: of wij haar zo snel mogelijk willen helpen.

  Een rond zwervende moeder met baby, dat kan echt niet. Belangrijk is dat Kalila en haar baby nu zo snel mogelijk een goed dak boven hun hoofd hebben. Onze medewerkster Barthy gaat meteen aan de slag. En betrekt de gemeentelijke ombudsman Den Haag en de gemeentelijke jeugdombudsman er ook bij. Ze belt met het COA en de gemeente. Zij zeggen volgens de regels te hebben gehandeld. Het COA heeft netjes aan de gemeente gevraagd om passende woonruimte. De gemeente is er vanuit gegaan dat Kalila bij Irfan kan intrekken. Daarmee vindt de gemeente dat zij aan haar plicht heeft voldaan om passende woonruimte te vinden. Op papier lijkt alles geregeld.  Maar in de praktijk hebben Kalila en haar baby nog steeds geen woning. Ook de gemeentelijke noodopvang is geen optie. Daarvoor moet Kalila een jaar zijn ingeschreven in de gemeente en getrouwd zijn. Frustrerend…

  Na wat aandringen van Barthy werkt het COA gelukkig mee aan een oplossing. Voor deze bijzondere situatie van moeder, baby én een onbewoonbare woning  maakt COA een speciale uitzondering:  Kalila en haar baby mogen tijdelijk terug in het azc. De gemeente belooft zo snel mogelijk een woning te regelen. Die is inmiddels gevonden. Geen zorgen meer over waar Kalila en haar baby de nacht doorbrengen. Weer ruimte om toekomstplannen te maken. Maar eerst genieten Kalila, Irfan en hun baby van deze kerst met elkaar. In hun eigen woning. Wat een opluchting!  

  *gefingeerde namen
  De personen op de foto zijn niet de personen uit deze column