Zand erover

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw

  Hoezeer een gemeente ook haar best doet, wegwerkzaamheden leiden vaak tot overlast. Om deze overlast bij de kern aan te kunnen pakken, heeft de gemeente Tilburg de uitvoerder van haar werkzaamheden als aanspreekpunt aangewezen en de buurt hierover geïnformeerd. Maar dicht bij de kern betekent niet altijd dicht bij de oplossing…

  Mevrouw Van Dam* is op weg naar haar werk. Vanwege  de wegwerkzaamheden rond haar huis is ze  extra voorzichtig en wacht ze even tot aannemers klaar zijn met materialen uitladen. Als een stratenmaker voorbij loopt, vraagt zij aan hem of ze er al langs mag. "Ja hoor", antwoordt hij, "ik loop wel even met u mee." Mevrouw Van Dam vertrouwt op de stratenmaker en loopt achter hem aan. Wat er dan gebeurt verwacht ze daarom totaal niet: ze krijgt ineens een hele lading zand over zich heen! De bestuurder van de graafmachine had haar niet gezien en roept boos: "Loop dan ook niet in de weg!"

  Beduusd loopt mevrouw Van Dam door. Eenmaal weer thuis, zit de schrik er nog altijd goed in en besluit zij een klacht bij de uitvoerder in te dienen. Maar die doet de klacht met een telefoontje af waarin hij alleen zegt de bestuurder van de graafmachine aan te spreken op zijn opmerking. Door deze reactie voelt mevrouw Van Dam zich niet serieus genomen. Daarom schrijft zij naar de Nationale ombudsman.

  Wij begrijpen dat mevrouw Van Dam in de reactie van de uitvoerder erkenning voor haar beleving van die bewuste ochtend heeft gemist. Zij was erg geschrokken , te meer nu zij zo voorzichtig was geweest, en daar heeft de uitvoerder niets over gezegd. Op ons verzoek gaat de gemeente met de klacht aan de slag.

  Eerst belt de gemeente mevrouw Van Dam om te luisteren naar haar verhaal. Daarna stuurt de gemeente de uitvoerder bij mevrouw op bezoek. Hij brengt een bloemetje mee, toont belangstelling voor haar kant van de zaak en biedt vervolgens zijn excuus aan. Als klap op de vuurpijl zegt hij toe haar volgende kappersbezoek te vergoeden. Mevrouw Van Dam is blij met deze oplossing. Met andere woorden: zand erover.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column