Wij staan voor u klaar

Op deze pagina

  Column
  Reinier van Zutphen met team

  Als wij aan mensen vragen of zij weten waarvoor ze bij de Nationale ombudsman terecht kunnen, dan blijkt dat dat niet altijd duidelijk is. "Oh de Nationale ombudsman, die is er voor mensen die echt grote problemen hebben met een overheidsinstantie", horen wij dan. Werk aan de winkel voor ons om dit misverstand de wereld uit te helpen. Wij zijn er namelijk voor iedereen. En we zijn er voor álle soorten problemen met de overheid. Hoe groot of hoe klein dan ook.

  Zo hebben we mevrouw Latuhihin* geholpen om na 2 jaar eindelijk de door haar te veel  terugbetaalde kinderopvangtoeslag terug te krijgen van de Belastingdienst/Toeslagen. Ook Sjaak* gaat na onze tussenkomst eindelijk in gesprek met de politie. Dit alles na een vervelende nasleep van een auto-ongeluk waarin Sjaak was betrokken en waarbij de politie geen onderzoek ter plaatse heeft gedaan. Mevrouw Latuhihin en Sjaak zijn slechts enkele voorbeelden van de ruim 36.000 klachten die wij jaarlijks ontvangen. We hebben de afgelopen 30 jaar al heel veel problemen opgelost. En de overheid doet zijn voordeel met onze aanbevelingen zodat zij haar dienstverlening kan verbeteren.

  Als Nationale ombudsman ben ik er dus wanneer het misgaat tussen u en de overheid. En dat doe ik zeker niet alleen! Natuurlijk kan ik die tienduizenden klachten niet alleen behandelen. De overheid is zo veelomvattend: denk aan toeslagen bij de Belastingdienst, uitkeringen via het UWV, vergunningen bij de gemeente… Daar weet ik veel, maar echt niet alles vanaf. Voor al die verschillende onderwerpen heb ik daarom een team van  zo'n 170 specialisten in huis. Samen helpen wij u als u vastloopt met  bijvoorbeeld het CJIB, de Sociale Verzekeringsbank, de gemeente, politie of Belastingdienst. Een medewerker bekijkt met u of wij wat voor u kunnen doen. Wij kunnen u doorverwijzen naar het juiste adres voor uw vraag, geven u handvatten om het probleem aan te pakken of we doen onderzoek naar uw klacht.

  U kunt ons altijd bellen op het gratis nummer 0800 – 33 55555 om te overleggen wat voor uw probleem de beste oplossing is. Liever digitaal contact? Dat kan ook via onze website, Facebook of Twitter. Een brief schrijven mag natuurlijk ook.

  Wij kunnen ons werk pas écht goed doen als de mensen die ons nodig hebben, ons weten te vinden. Daarom zult u mij en mijn collega's de komende weken horen in radiospots en ook online plop ik vaker op. In 2016 brengen wij – net als eerder dit jaar - met een heuse Ombudsbus een bezoek aan twee provincies om kennis te maken en te horen wat u bezig houdt. Daarover later meer. En natuurlijk houden wij u op deze plek wekelijks op de hoogte van het reilen en zeilen bij de Nationale ombudsman.

  * Gefingeerde naam