Ik ben uw nieuwe ombudsman

Op deze pagina

    Column
    Foto van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen

    Dit is mijn eerste column als uw nieuwe Nationale ombudsman. Graag stel ik mij voor. Mijn naam is Reinier van Zutphen. Afgelopen dinsdag ben ik beëdigd door de voorzitter van de Tweede Kamer. De dag daarna ben ik officieel aan het werk gegaan. Gelukkig heb ik de kans gehad al een paar weken eerder te starten met een intensief inwerkprogramma.

    In die inwerkweken ben ik al direct in gesprek geraakt met mensen die de Nationale ombudsman weten te vinden. Ik heb meegeluisterd met een telefoongesprek van een van onze medewerkers. Zij sprak een moeder die heel bezorgd was over de betaling van de verzorger van haar gehandicapte zoon. In een ander gesprek vertelde een man haar dat hij nog geen proces-verbaal van de politie heeft ontvangen over een aanrijding met schade en de problemen die hem dat geeft.  

    Ik heb ontdekt dat het werk van de ombudsman er toe doet en dat de ombudsman in heel veel gevallen bijdraagt aan de oplossing van problemen. Onze rapporten en aanbevelingen helpen de overheid nog beter naar de burger te luisteren en de dingen soms net even anders te organiseren. Hierdoor kunnen problemen worden voorkomen en klachten achterwege blijven.

    Meteen al op mijn eerste werkdag heb ik mijn eerste onderzoeken gestart in nieuwe klachtzaken. In deze column zal ik met grote regelmaat over die en vele andere zaken schrijven. Ik vind het belangrijk dat de mensen in Nederland weten wat de Nationale ombudsman doet. Deze column is een mooie manier om dat te laten zien.

    De ombudsman krijgt heel veel telefoontjes en brieven over verschillende overheidsinstanties. De Belastingdienst, het UWV, de politie en ook gemeenten komen regelmatig in beeld. In een hoop gevallen kan ik als Nationale ombudsman iets doen wat mensen verder helpt. En ook de overheid doet vaak zijn voordeel met onze aanbevelingen. Ik vind dat prachtig werk. Samen met 170 medewerkers krijgen we dus heel wat voor elkaar. Maar, eerlijk is eerlijk, het lukt natuurlijk niet altijd. Ook daarover zal ik in deze column zo nu en dan schrijven.

    Vaak weten mensen de Nationale ombudsman al te vinden. Maar toch nog even aan het einde van mijn eerste column een oproep aan u, lezer, om vriend van de Nationale ombudsman te worden op Facebook. En natuurlijk kan de Nationale ombudsman worden gevolgd op Twitter (@nat_ombudsman). Volgende week een kwestie uit de praktijk. Tot dan!