Een konijn uit de hoge hoed

Op deze pagina

  Column
  Foto van een wit pluchen konijn naast een grijze hoge hoed

  Marius van der Stelt* krijgt  in 2014 een brief van de Belastingdienst. Hij krijgt 382 euro minder dan zijn berekende teruggaaf van de Inkomstenbelasting over 2013. De Belastingdienst heeft een openstaande boete verrekend met de teruggaaf. In 2006 heeft Marius een boete gekregen omdat hij te laat aangifte heeft gedaan. Die boete is nu vermeerderd met de rente en opgelopen naar 382 euro. Marius is het daar niet mee eens.

  Marius vindt dat de Belastingdienst deze verrekening zeven jaar later als een konijn uit de hoge hoed tovert. Verder kan hij in zijn eigen administratie niet meer nakijken of de verrekening terecht is, omdat hij inmiddels de papieren over het belastingjaar 2006 heeft weggegooid. Hij dacht dat hij deze papieren niet meer nodig had omdat er inmiddels vijf jaar verstreken was. Ook had hij over de jaren 2008 tot en met 2011 geld teruggekregen en dat was ook niet verrekend. Hij vraagt de Belastingdienst dan ook om de verrekening ongedaan te maken en het bedrag van 382 euro aan hem over te maken.

  Dat doet de Belastingdienst niet. Want in 2009 heeft de Belastingdienst een beslissing genomen over zijn bezwaar tegen de hoogte van zijn aanslag. Dus in 2009 werd de aanslag over 2006 definitief. De boete wegens te laat aangifte doen, bleef wel staan. Natuurlijk heeft het lang geduurd voordat de Belastingdienst de boete inde, maar volgens de wet moet Marius gewoon de boete en de rente betalen.

  Marius is niet tevreden over dit antwoord. De Belastingdienst kan toch niet zomaar zeven jaar later een boete innen, had dat dan eerder gedaan. Hij dient een klacht in bij de Nationale ombudsman. Ronald, een van mijn meest ervaren medewerkers, bestudeert alle stukken. Ronald concludeert dat de Belastingdienst inderdaad het openstaand bedrag mocht verrekenen. Van verjaring was geen sprake, want de definitieve aanslag was van 2009. Wel is de Belastingdienst slordig geweest. Want de Belastingdienst heeft pas in 2013 het bezwaarschrift van Marius uit 2009 verwerkt. Dat had hij Marius wel eens eerder kunnen vertellen.

  Laat u niet verrassen door konijnen uit de hoge hoed van de Belastingdienst. Belastingschulden verjaren niet snel.

  * Gefingeerde naam