Platzak met vakantie

Op deze pagina

  Column
  Foto van een meisje

  Na een drukke tijd van studeren is Pauline* hard toe aan vakantie. En dan is het eindelijk zover: ze staat op Schiphol! Het vakantieplezier kan beginnen. Denkt ze. Ze staat nietsvermoedend in de rij voor de paspoortcontrole als een beambte haar vraagt mee te komen. Pauline schrikt enorm. Wat is er aan de hand? En wat een vernederende ervaring om te midden van al die mensen door de Koninklijke Marechaussee uit de rij te worden gehaald...

  Eenmaal apart genomen krijgt ze te horen: “Mevrouw, u moet per direct uw nog openstaande boete van € 1250 betalen.” Hè, wat krijgen we nou? Die boete klopt wel, maar de rechter heeft eerder beslist dat ze deze in vijf termijnen mag betalen en ze heeft de eerste acceptgiro nog niet gekregen. Ze vertelt dit aan de Koninklijke Marechaussee. Bovendien is ze door haar hele vakantiebudget heen als ze nu het hele bedrag moet betalen. Maar haar uitleg mag niet baten. Betaalt ze niet, dan wordt ze opgesloten. En dan kan ze niet eens mee met de vlucht, ook zonde. Ze heeft dus geen andere keus dan de boete helemaal te voldoen. De vakantievreugde is door die nare start en haar lege portemonnee wel bedorven.

  Bij thuiskomst zoekt Pauline uit wat er mis is gegaan. Het Openbaar Ministerie blijkt het innen van de boete overgedragen te hebben aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en heeft hierbij het adres van Pauline niet doorgegeven aan het CJIB. Vanwege het ontbrekende adres heeft het CJIB voor Pauline direct een arrestatiebevel uitgedaan en is ze in het opsporingssysteem terechtgekomen.

  Pauline wil een schadevergoeding, maar daar ziet de minister van Veiligheid en Justitie geen aanleiding voor omdat er geen sprake zou zijn van materiële of immateriële schade. Het betaalde boetebedrag op Schiphol was niet hoger dan het bedrag waarvoor zij eerder was veroordeeld en Pauline heeft haar geplande vakantie kunnen laten doorgaan.

  Dan stapt Pauline naar de Nationale ombudsman. Die vindt dat Pauline mocht vertrouwen op de uitspraak van de rechter waarin was bepaald dat zij in vijf termijnen mocht betalen. De burger mag niet de dupe worden van een fout van het OM. Als gevolg van deze fout was de vakantie van Pauline verpest door geldgebrek. Er is een behoorlijk verschil tussen het betalen van één termijn van € 250 of de hele boete van € 1250 pal voor haar vakantie. De minister heeft zich volgens de ombudsman te formeel en juridisch opgesteld. De Nationale ombudsman vraagt de minister een gepast gebaar te maken naar Pauline om het gemis aan vakantieplezier wat te verzachten. En dat doet hij: Pauline krijgt een entertainment bon ter waarde van  €  75.

  * Gefingeerde naam