Onaangekondigde kosten

Op deze pagina

  Column
  Man met baard

  De auto van Ibrahim* is gestolen. Naast dat hij hier natuurlijk ontzettend van baalt, moet hij ook meteen veel regelen. Zoals aangifte bij de politie en contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. Ondertussen is hij natuurlijk continue alert of hij zijn eigen auto niet ergens ziet rijden. Maar dan komt een verlossende brief van de politie

  Zijn auto is gevonden! Hij kan zijn auto komen ophalen op het politiebureau in Den Haag. In de brief staat ook aangevinkt dat Ibrahim € 17,50 stallingskosten per dag moet betalen. Hij haalt zijn auto op en betaalt netjes de verschuldigde stallingskosten. Maar tot zijn grote verbazing ligt er daarna nóg een rekening op zijn deurmat. Of hij ook nog even € 165 voor de sleepkosten wil betalen. Wat raar en waarom komen ze daar nu pas mee? In de eerder ontvangen brief stond daarover niks vermeld. Ibrahim laat de politie weten dat hij het hier niet mee eens is. Dat levert helaas niets op. Hij krijgt zelfs nog een aanmaning van de deurwaarder. Niet meer wetend wat hij hier nu nog aan kan doen, stapt Ibrahim naar de Nationale ombudsman.

  Aangezien in de eerste brief alleen stallingskosten waren genoemd, kunnen wij ons voorstellen dat  Ibrahim er vanuit is gegaan dat hij alleen die kosten moest betalen. Over de sleepkosten is hem namelijk niks van tevoren verteld. Wij leggen de zaak nog eens voor aan de politie. De politiechef laat ons weten dat er in deze zaak twee verschillende afdelingen betrokken zijn geweest. De ene afdeling heeft de brief verstuurd waarop wél de stallingskosten waren aangevinkt maar niet de sleepkosten. De andere afdeling heeft vervolgens wel de sleepkosten in rekening gebracht. Een gebrek aan afstemming dus. Gelukkig is de politiechef het met ons eens dat het in dit geval niet netjes is om de sleepkosten alsnog bij Ibrahim in rekening te brengen. Een hele opluchting voor Ibrahim. Maar belangrijker is dat de politie naar aanleiding hiervan de betreffende standaardbrief heeft aangepast. Zodat in de toekomst mensen die hun gestolen auto komen ophalen niet geconfronteerd worden met onaangename verrassingen.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column