Een duur pak papier

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met donker haar

  Mina* en haar advocaat zijn bij de Rechtbank Gelderland. Ze zijn daar voor een zaak van Mina. Hun zitting begint. Het loopt allemaal goed, totdat blijkt dat de rechter een belangrijk processtuk niet heeft. Mina en haar advocaat hadden dit op tijd naar de rechtbank gestuurd, zodat de rechter het voor de zitting kon lezen. Bij de tegenpartij is het in ieder geval wel goed aangekomen, maar dus blijkbaar niet bij de rechter

  Hij stelt voor het processtuk tijdens de zitting te zoeken en te lezen. Maar hiervoor is nog slechts een half uurtje. Het gaat om een stuk dat voor Mina haar zaak erg belangrijk is. Bovendien is het een flink pak papier van 200 pagina's. Niet iets wat je zomaar even doorleest. Mina en haar advocaat vinden het dan ook geen goed idee hier 30 minuten voor te nemen. Zij gaan niet akkoord met het voorstel van de rechter. Dit betekent dat er een nieuwe zitting moet komen. En dat kost Mina extra kosten voor haar advocaat.

  Ze klaagt over de gang van zaken bij de rechtbank. Ze wil dat die haar het geld vergoedt dat zij kwijt is aan haar advocaat voor de nieuwe zitting. Maar de rechtbank zegt dat de rechter hen voorstelde het stuk tijdens de zitting te lezen en dat zij daar zelf niet mee akkoord is gegaan. Hierdoor was een nieuwe zitting nodig. Ze vergoeden de kosten niet. Mina vindt het onbegrijpelijk dat de rechtbank het voorstel van de rechter redelijk vindt. Ze laat hen weten dat ze mag rekenen op een goede voorbereiding van hun kant en 200 pagina's lezen in minder dan een half uur is dat zeker niet. Maar de rechtbank houdt voet bij stuk.

  Mina legt haar situatie voor aan de Nationale ombudsman. Wij mogen geen klachten behandelen over de rechtbank, maar wel over de griffie van de rechtbank. Daar blijkt in dit geval wat mis te zijn gegaan. Want de griffie is onder meer verantwoordelijk voor alle binnenkomende stukken. En in dit geval blijkt de rechter het processtuk niet te hebben gehad omdat bij de griffie iets is fout gegaan. Maar wat fout ging, is niet meer te achterhalen. Mina en haar advocaat hadden erop mogen vertrouwen dat de rechter het stuk had. Een nieuwe zitting was dan niet nodig geweest. We vragen de rechtbank hun standpunt over de kosten opnieuw te overwegen. Uiteindelijk met positief resultaat voor Mina. Ze krijgt het geld terug dat zij kwijt was aan haar advocaat voor de extra zitting.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column