Dubbele lasten

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met kort grijs kapsel

  Mevrouw Engelen* verhuist naar een nieuwe gemeente. Dat is best spannend. Ze weet niet waar ze allemaal aan moet denken. Om zeker te zijn dat ze haar verhuizing goed regelt, gaat ze langs bij haar oude gemeente, Leidschendam-Voorburg. Daar wordt haar verteld dat ze alleen aangifte van haar verhuizing hoeft te doen bij haar nieuwe gemeente, Zoetermeer. Ze is blij met het antwoord en volgt het advies op. In het najaar van 2013 trekt ze dolgelukkig haar nieuwe huis in. Eindelijk heeft ze wat meer ruimte in huis en de achtertuin die ze altijd al gewild heeft

  Wanneer mevrouw Engelen al ruim een half jaar in haar nieuwe huis woont krijgt ze de schrik van haar leven. Haar oude gemeente stuurt haar een aanmaning van een paar honderd euro. Ze zou de gemeentelijke belasting 2014 niet betaald hebben. Er is eerst een brief naar haar oude adres gestuurd. Die brief heeft ze natuurlijk nooit ontvangen. Omdat ze niet betaalde is de tweede brief naar haar nieuwe adres in Zoetermeer gestuurd maar wel met een flinke verhoging erbij.

  Mevrouw Engelen snapt er niks van. De ambtenaar moet toch gezien hebben dat ze in Zoetermeer is gaan wonen? Ze heeft daar ook al gemeentelijke belasting betaald. Waarom zou ze twee keer belasting moeten betalen? Ze maakt immers ook geen gebruik meer van de voorzieningen in haar oude gemeente. Daarnaast kán ze de rekening niet eens betalen, de verhuizing was immers al duur genoeg.

  Snel stuurt mevrouw Engelen een brief naar haar oude gemeente. Ze stuurt haar verhuisbericht mee om aan te tonen dat ze verhuisd is. Vervolgens hoort ze niks meer. Ze is erg bang voor nieuwe verhogingen, want dan kan ze haar rekeningen niet meer betalen. Ten einde raad vraagt mevrouw Engelen de Nationale ombudsman wat te doen. Wij doen meteen navraag bij haar oude gemeente. Zij hebben ongetwijfeld een fout gemaakt.

  De gemeente belt ons meteen terug. Ze hebben het uitgezocht en er blijkt inderdaad een fout te zijn gemaakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mevrouw Engelen, die netjes aangifte heeft gedaan van haar verhuizing, twee keer gemeentelijke belasting moet betalen. Dit door een administratieve fout van haar oude gemeente. Die zet de fout gelukkig gelijk recht en stuurt mevrouw Engelen een brief. Daarin staat dat ze de aanslag niet hoeft te betalen. Sterker nog, ze krijgt zelfs nog geld terug omdat ze de laatste maanden van 2013 al dubbele lasten betaalde. Dat geld kan mevrouw Engelen goed gebruiken in haar nieuwe huis. De Nationale ombudsman is blij dat de gemeente de fout toch heeft hersteld. 

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column