Dubbel pech door failliete kinderopvang en verrekening huurtoeslag

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met donker kapsel

  Eva is een alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze komt net rond van een bijstandsuitkering en haar huurtoeslag. Haar schrik is dan ook groot als ze een brief ontvangt van de Belastingdienst. Daarin staat dat ze bijna € 24.000 terug moet betalen aan kinderopvangtoeslag over het jaar daarvoor, toen ze nog werk had. De Belastingdienst laat verder weten dat de huurtoeslag niet wordt uitbetaald, maar gebruikt wordt om de schuld van € 24.000 kleiner te laten worden. Nu heeft ze dus per maand een flink lager inkomen doordat ze geen huurtoeslag meer krijgt én ze moet daarnaast bijna € 800 per maand aflossen op de schuld. Dat gaat natuurlijk onmogelijk lukken

  Eva zit in ernstige financiële nood. Ze vraagt hulp bij Sociaal Raadslieden in haar gemeente. Die zoeken uit hoe het zit met de terugbetaling van de kinderopvangtoeslag. Eva liet de kinderopvangtoeslag direct betalen aan de kinderopvanginstelling. Die opvang is in april vorig jaar failliet gegaan. Maar de betalingen zijn de rest van het jaar doorgelopen. Eva heeft dat geld dus zelf nooit ontvangen, maar is er wel verantwoordelijk voor.  Sociaal Raadslieden vorderen bij de curator van de kinderopvang namens Eva de € 24.000. Hopelijk is er nog genoeg geld over voor Eva bij de afwikkeling van het faillissement. Tot daar duidelijkheid over is, moet er een betalingsregeling getroffen worden. Daarbij moet rekening gehouden worden met de beslagvrije voet. Dat betekent dat het inkomen van Eva niet onder het bestaansminimum mag komen.

  Eva en de Sociaal Raadslieden stappen ook naar de Nationale ombudsman. Gezien de grote financiële nood, moet er snel een oplossing komen voor de huurtoeslag. Met nadruk op snel, want zonder huurtoeslag stapelen de problemen zich steeds verder op.  De ombudsman vraagt de Belastingdienst om de verrekening van de huurtoeslag terug te draaien en om de huurtoeslag gewoon maandelijks weer aan Eva uit te betalen. Dat lukt! De Belastingdienst maakt de verrekening snel ongedaan en gaat met Eva aan de slag om te berekenen wat ze vast maandelijks terug kan betalen aan kinderopvangtoeslag. Nu kan Eva in ieder geval het hoofd weer boven water houden. En dan nog hopen dat uit het faillissement van de kinderopvanginstelling geld overblijft voor Eva.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column