Twee keer afrijden

Op deze pagina

  Column
  Jongen staat op braakliggend terrein

  Marten* is een 21 jarige motorfanaat. In de garage staat de glimmende, zware rode Kawasaki van zijn vader al op hem te wachten. Maar eerst moet Marten zijn motorrijbewijs nog halen. In oktober 2012 heeft hij zijn eerste rijles. Zijn instructeur vertelt Marten dat hij het beste vóór 19 januari 2013 kan afrijden. Want wie vóór 19 januari slaagt, mag na twee jaar automatisch op een zware motor rijden. Na 19 januari moet je daarvoor opnieuw een tweede motorrijexamen doen

  Op 3 januari 2013 gaat Marten op voor zijn examen, maar zakt. Omdat hij voor de 19e niet opnieuw kan afrijden, gelden nu voor hem de nieuwe regels. Via internet zoekt Marten op wat die precies inhouden en komt hij op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) terecht. Volgens de CBR-site mag Marten na twee jaar overstappen naar een zware motor zonder opnieuw examen te doen. Dat scheelt ruim 150 euro. Als Marten hierover praat met zijn vrienden, brengen die hem aan het twijfelen. Volgens hen moet Marten wel opnieuw afrijden als hij naar een zware motor wil overstappen. Marten belt daarom in april toch maar even met het CBR. En dan blijkt dat de informatie op de website toch niet klopt: Marten moet inderdaad een tweede examen doen voor een rijbewijs voor een zware motor. Daar baalt Marten van. Als hij dit had geweten, dan had hij misschien op zijn 24ste in één keer het examen kunnen doen voor een zware motor. Dat had een hoop geld gescheeld.

  Marten dient een klacht in bij het CBR over de onjuiste informatie. Maar het CBR geeft hem geen gelijk. Ze zeggen dat er ook nieuwsberichten op de website staan met de juiste informatie. Marten had dus verder moeten zoeken. Dat geeft Marten het gevoel dat het CBR de fout bij hem neerlegt. Dat vindt hij onterecht, en daarom komt hij bij mij. Als ik het CBR spreek, draaien ze al snel bij. Want als ik doorvraag, blijkt dat de foute informatie op de site 'inactief' was gezet. Dat betekent dat het op de site onzichtbaar was, maar niet verdwenen. Andere sites konden er nog naartoe linken, en daarmee had het CBR geen rekening gehouden. Na Martens telefoontje hebben ze de verkeerde informatie meteen helemaal weggehaald, maar dat was drie maanden te laat.

  Het CBR geeft Marten dus alsnog gelijk. Ze beloven ook om er voortaan extra goed op te letten dat er geen verouderde informatie via hun site online staat. Daar ben ik blij mee. Het CBR erkent de fout en onderneemt meteen actie om herhaling te voorkomen. Dat vind ik een passende reactie als de overheid fouten maakt. Gelukkig komt het CBR Marten ook tegemoet: hij krijgt een gratis examen. Ik hoop van harte dat hij slaagt en snel met de Kawasaki op pad kan.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column