Intimidatie door Stadsbank Enschede

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw

  Marjan* werkt bij de Stadsbank Oost Nederland in Enschede. Ze heeft plezier in haar werk, ze heeft fijne collega's, maar de sfeer is naar. Marjan wordt  geïntimideerd en gepest door haar chef. Een collega van haar wordt zelfs sexueel geïntimideerd door haar chef. Andere collega's  worden vernederd met vervelende rotklusjes als zij iets over het pesten op de werkvloer zeggen.

  Gelukkig vindt Marjan een andere baan, zij hoeft er geen last meer van te hebben. Maar voor haar collega's verandert er niets. Marjan en drie oud-collega's hebben niets te verliezen en dienen een klacht in bij de Klachtencommissie van de Stadsbank. De Klachtencommissie acht alle klachten ongegrond.

  Marjan belt dan naar mij. Ik neem dit soort klokkenluiderszaken altijd erg serieus want voordat mensen naar mij stappen hebben ze al veel voor de kiezen gehad. Een ongezonde organisatiecultuur veroorzaakt veel spanning en is destructief.Tegelijkertijd vertelt Marjan aan de regionale krant over alle mistanden. Ze zegt dat ze contact met mij heeft opgenomen. Met druk van mij en de media is er voor de directie geen ontkomen meer aan: de directie draagt een onderzoeksbureau op de cultuur grondig te bekijken.

  Het eindrapport van het onderzoeksbureau liegt er niet om. De directie is ernstig tekort geschoten waardoor een slecht werkbare situatie is ontstaan. De directeur en de chefs zijn daarvoor verantwoordelijk. Ruim de helft van de medewerkers is bang om te klagen omdat ze bang zijn voor negatieve persoonlijke gevolgen. De manager bedrijfsvoering  wordt direct uit zijn functie ontheven. De gemeenteraden mogen nu een wijze oplossing verzinnen.

  Ik vind het zeer ernstig dat mensen jarenlang in een intimiderende sfeer werken zonder dat dit bespreekbaar is. Een klachtenprocedure is voor organisaties een goede methode om te weten wat er in een organisatie speelt. Bij ambtenaren is veel kennis aanwezig, over hun eigen werk, maar ook hoe de organisatie beter met burgers kan communiceren. Daarom moeten klokkenluiders serieus worden genomen.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column