Hoofddorp denkt mee

Op deze pagina

  Column
  vrouw met laptop

  Irma* woont in Hoofddorp en is freelance journalist. Ze schrijft op haar laptop aan de keukentafel voor glossy vrouwenbladen en heeft geregeld schrijfopdrachten voor bedrijven. Het zijn slechte tijden voor journalisten. Tijdschriften worden opgeheven en bedrijven hebben minder geld over voor hun PR. Het inkomen van Irma is drastisch naar beneden gegaan

  Ze komt gemiddeld net uit boven het bijstandsniveau. Haar auto heeft ze verkocht. Ze teert in op haar spaargeld. Gelukkig heeft Irma een opgewekt karakter en houdt de moed erin. Ze vertrouwt erop dat als het beter gaat, haar contacten haar weer weten te vinden. En ze ziet het als een sport om uit te zoeken waar geld te vinden is.

  Haar buurman vertelt dat ze bij de gemeente Haarlemmermeer kwijtschelding kan aanvragen voor de gemeentelijke privébelasting. Irma zoekt het na op de speciale website over gemeentelijke belastingen van de gemeente. En daar staat inderdaad dat zij als kleine zelfstandige in aanmerking komt voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing.

  Irma vraagt de kwijtschelding aan. Een paar weken later stuurt de gemeente Haarlemmermeer haar een brief. De kwijtschelding wordt haar geweigerd, want ze heeft geen bijstandsuitkering aangevraagd. Irma snapt het niet. De ene maand verdient ze genoeg, de andere wat minder, maar een bijstandsuitkering wil ze niet, wat een gedoe.

  Het is een lastige kwestie. Elke gemeente kan zelf beslissen om gemeentelijke belastingen kwijt te schelden aan burgers die op of onder het bijstandsniveau leven en onvoldoende vermogen hebben. Dat geldt ook voor kleine zelfstandigen als Irma. Sinds 2012 kunnen ondernemers in de gemeente Haarlemmermeer bij de gemeente om kwijtschelding van de gemeentelijke privébelastingen vragen. Maar gemeenten worstelen ermee. Ondernemers kunnen vaak pas in een volgend jaar laten zien wat ze hebben verdiend. Het kost veel tijd om zo'n aanvraag te beoordelen. Veel meer tijd dan die €200 euro die uiteindelijk kwijtgescholden wordt.

  Om het zichzelf gemakkelijker te maken heeft de gemeente daarom een koppeling gemaakt tussen aanvraag om een bijstand en kwijtschelding. Dat is begrijpelijk. Tegelijkertijd creëert die voorwaarde van bijstandsuitkering ook rechtsongelijkheid. Want er zijn mensen die geen bijstandsuitkering willen. Uit trots of principe, omdat ze zelf hun broek willen ophouden, of omdat ze het teveel gedoe vinden. Ik doe de gemeente de aanbeveling die voorwaarde los te laten.

  Binnen een week stuurt de gemeente Haarlemmermeer mij een brief. Ze neemt de aanbeveling meteen over. De aanvraag van Irma wordt opnieuw in behandeling genomen. En de regeling wordt per direct aangepast, ook van mensen die geen bijstandsuitkering hebben, maar wel een laag inkomen, kan de afvalstoffenheffing worden kwijtgescholden. De gemeente Haarlemmermeer geef ik nu een pluim. Burger en ondernemer centraal, zo kan het ook!

  * Gefingeerde naam