Foutje van de bank?

Op deze pagina

  Column
  Jongeman

  Onverwacht een extraatje op je rekening, wie wil dat nou niet? Zo ontvangt Joep* onverwachts van de Belastingdienst een teruggaaf van zo'n € 2 500. Lijkt te mooi om waar te zijn. Dat blijkt het uiteindelijk ook te zijn.  

  De Belastingdienst komt erachter dat dit bedrag niet voor Joep is bedoeld maar voor Ramon*. Ramon heeft per ongeluk een verkeerd cijfer van zijn rekeningnummer ingevuld waardoor het op Joeps rekening terecht is gekomen.  De Belastingdienst vraagt aan Joep om het bedrag binnen 14 dagen terug te storten. Joep gaat hier niet op in. Jammer dan, denkt hij, had Ramon maar het juiste rekeningnummer moeten doorgeven. Maar dan ontdekt Joep dat de Belastingdienst zijn naam en adresgegevens aan Ramon heeft gegeven zodat die met Joep contact op kan nemen over de onterechte betaling.

  Joep is hierover zeer verontwaardigd en klopt bij mij aan. De Belastingdienst kan toch niet zomaar zijn persoonsgegevens aan iemand anders verstrekken? Ik zie wel vaker zaken voorbij komen waarin iets mis is gegaan met teruggaven op verkeerde rekeningen. Maar als ik dit verhaal hoor, stel ik eerder vraagtekens bij de houding van Joep dan bij de werkwijze van de Belastingdienst. Het staat vast dat Joep geen recht heeft op de € 2 500 die hij heeft ontvangen. De Belastingdienst heeft het geld gestort op het rekeningnummer dat Ramon heeft doorgegeven. Nu blijkt dat dat niet het juiste rekeningnummer is, heeft de Belastingdienst er alles aan gedaan om te zorgen dat het geld alsnog bij Ramon terecht komt. De Belastingdienst heeft rekening gehouden met beide belangen. Ramon heeft er belang bij dat hij alsnog het geld krijgt waar hij recht op heeft. En Joep heeft er belang bij dat hij eerst de gelegenheid krijgt om het geld terug te storten voordat zijn persoonsgegevens aan Ramon worden verstrekt. Ik heb voor deze werkwijze alle begrip. Dat Joep daar niet aan wil meewerken, zegt meer over Joep dan over de Belastingdienst. De klacht van Joep neem ik daarom verder niet in behandeling. Ik hoop voor Ramon dat hij het geld inmiddels wel heeft ontvangen.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column