Buurman handelt in drugs

Op deze pagina

  Column
  Oude man kijkt omhoog

  Jos* heeft een portiekwoning en is de bovenbuurman van Henry*. Henry woont er nu een half jaar en handelt in drugs. Tot grote ergernis van Jos is het een komen en gaan van auto's, geklap van deuren en van allerlei volk in hun portiek. Jos heeft Henry aangesproken over de overlast, omdat hij zijn nachtrust hard nodig heeft. Maar Henry trekt zich van niemand iets aan.

  Henry zegt zelfs tegen hem: 'bemoei je er niet mee!'. Maar op een avond is er zoveel lawaai, dat Jos getergd naar beneden stormt, bij Henry aanbelt en zegt dat het lawaai moet stoppen. Henry heeft weer bezoek en antwoordt met een paar rake klappen. Zo wordt het een onhoudbare situatie. Jos pakt zijn kleren en zoekt onderdak bij zijn neef.

  Jos kan een paar nachten bij zijn neef logeren, maar niet maandenlang. Dat is een probleem want de woningbouwcorporatie heeft niet meteen een geschikte woning voor hem, hij zal moeten wachten. Jos belt de gemeente voor tijdelijke opvang als hij niet bij zijn neef kan blijven. Maar de gemeente kan hem niet opvangen en Jos neemt radeloos contact met mij op. Ik weet dat er in de gemeente waar Jos woont een Veiligheidshuis is en ik besluit daar mijn licht op te steken.

  In 'het Veiligheidshuis' werken politie, gemeenten, woningbouwcorporaties samen om overlast en criminaliteit te beperken. Het Veiligheidshuis zou daarom het probleem van Jos goed kunnen oplossen. En dat is ook zo. Want ik krijg goed nieuws te horen. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan het probleem van Jos met Henry.

  Want politie en justitie hebben Henry en zijn kornuiten al lang in het vizier. Een politieonderzoek is in volle gang. De woningbouwcorporatie heeft Jos met voorrang op de wachtlijst gezet voor een vergelijkbare woning in dezelfde wijk. En omdat Jos geen geld heeft voor de verhuiskosten, kan hij de gemeente om bijzondere bijstand vragen voor vloerbedekking. Ze tippen Jos dat hij wel zijn verblijfsadres bij zijn neef moet doorgeven aan de Sociale Dienst, anders trekken die zijn uitkering in.

  Ik vind dit een goed voorbeeld hoe het moet gaan. Ook al lijken situaties hopeloos, vaak kan met één telefoontje een oplossing komen. Het Veiligheidshuis is voor complexe gevallen van onschatbare waarde, omdat ze de persoon die in de knel komt centraal stellen. En alle betrokken instanties werken mee aan een oplossing. Zo wordt veel voorkomende criminaliteit ook direct aangepakt.

  Geen protocollen of procedures, goed luisteren naar de problemen van mensen en direct de handen uit de mouwen steken om een oplossing te realiseren. Dat is een aanpak die mij uit het hart gegrepen is. Compliment.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op deze foto is niet de persoon uit deze column