Paardensprongen

Op deze pagina

  Column
  Foto van een man

  Dierenarts Jacques* wil een paardenstal van vijftig vierkante meter bij zijn huis in de gemeente Cuijk laten bouwen om paarden te houden. Maar dat verloopt niet zo vlot als hij hoopt, want een buurtbewoner dient als tegenzet een bezwaarschrift bij de gemeente in. Dat is het begin van een langdurig juridisch schaakspel.

  Jacques vraagt voor zijn plannen keurig een bouwvergunning aan bij zijn gemeente. En deze krijgt hij ook. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, de bouw van de stal gaat van start. Maar een achterbuurman denkt daar toch anders over en gaat bij de gemeente in bezwaar tegen de bouw. De gemeente wijst dit bezwaar echter af. De dierenarts haalt opgelucht adem. Maar de achterbuur laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter. Die geeft hem gelijk, omdat niet duidelijk is of het houden van paarden voor Jacques een hobby is of bij zijn werk als dierenarts hoort.

  Jacques geeft niet op: opnieuw vraagt hij een bouwvergunning aan. Dit keer wijst de gemeente de vergunning af. Jacques stuurt de gemeente nog een brief van de notaris om te bewijzen dat hij de paarden puur als hobby wil houden. Helaas zonder succes. Hij besluit het er niet bij te laten zitten en stapt nu zelf naar de rechter. En de rechtbank vindt dat nu wel bewezen is dat de dierenarts de stal alleen voor zijn paardenhobby zal gebruiken. Vervolgens maakt de gemeente een noodsprong: hoger beroep bij de Raad van State. Maar tevergeefs, want Jacques mag van de hoogste rechter de stal gaan bouwen.

  Ondertussen zit de dierenarts met forse rekeningen voor al dit juridisch gedoe. Hij vraagt de gemeente -die in het ongelijk is gesteld- al zijn kosten te vergoeden. Als de gemeente dat weigert stapt Jacques naar mij. Ik vind alles overziende dat de gemeente beter had moeten nadenken voordat hoger beroep werd ingesteld bij de Raad van State. Daardoor heeft Jacques extra juridische kosten moeten maken. Hij kreeg van de hoogste rechter gelijk. De gemeente is te halsstarrig blijven doorprocederen. Daarom raad ik de gemeente Cuijk aan om Jacques financieel te compenseren voor de juridische procedures. Ik verwacht dat de gemeente mijn raad opvolgt en zo een net einde maakt aan dit juridisch schaakspel.

  *Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column