Opgelicht via marktplaats.nl

Op deze pagina

  Column
  Foto van een man

  Maarten* uit Haarlem wil een digitale camera om mee te nemen op vakantie. Hij hoeft geen spiksplinternieuwe, er zijn genoeg tweedehands camera's. Op marktplaats.nl ziet hij een semiprofessionele camera voor een betaalbare prijs. Volgens de aanbieder is de camera nauwelijks gebruikt. Maarten maakt €250 euro over en wacht tot de aanbieder hem de camera toestuurt.

  Maar de camera wordt nooit bezorgd en de verkoper blijkt onvindbaar. Maarten voelt zich ontzettend bedonderd. Hij wil dat deze oplichter wordt gestopt, zodat er niet nog meer slachtoffers vallen. Op internet zoekt hij wat de mogelijkheden zijn en komt zo terecht bij het Meldpunt Internetoplichting op mijnpolitie.nl. Hij meldt daar zijn geval en verwacht dat de politie contact met hem opneemt voor verder onderzoek. Maar er gebeurt niets.

  Dat stelt Maarten teleur. Hij stuurt mij een e-mail met zijn klacht. Zijn bericht is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Want ik heb veel meer klachten over het Meldpunt Internetoplichting gekregen. Dat zijn klachten zoals die van Maarten, maar ook van mensen die dachten dat ze bij het Meldpunt Internetoplichting aangifte hadden gedaan, terwijl het alleen maar mogelijk bleek om ‘een melding’ te doen. Die klachten gingen ook over de manier waarop gedupeerden op een politiebureau waren voorgelicht over het Meldpunt.

  Ik vind het een serieus probleem, omdat internetcriminaliteit effectief aangepakt moet worden. Het vertrouwen in de handel via internet moet worden beschermd. Mensen moeten op een veilige manier via internet zaken met elkaar kunnen doen. Al die duizenden mensen die op marktplaats.nl en andere internetsites handelen, moeten er op kunnen rekenen dat oplichting serieus wordt aangepakt. Ik vind het heel goed dat het Meldpunt er op internet is. Zo kan iedereen die gedupeerd is geraakt op een eenvoudige, laagdrempelige en eigentijdse manier iets tegen oplichting doen.

  Maar ik vraag me wel af of de verwachtingen die het Meldpunt Internetoplichting wekt aansluiten bij de mogelijkheden die het Meldpunt te bieden heeft. En ik wil ook weten welke informatie het Meldpunt aan de gedupeerden geeft. Mijn vragen hebben effect: al tijdens mijn onderzoek wordt het gemakkelijker gemaakt om direct aangifte te doen via het Meldpunt. Ook de gegeven informatie wordt beter.

  Ik ben tevreden over de manier waarop de politie dit heeft aangepakt. Ik heb Maarten een e-mail gestuurd om hem te bedanken voor zijn klacht bij ons. Zijn klacht leidt er toe dat het Meldpunt Internetoplichting serieus werk maakt van internetfraude. En dat is goed voor het vertrouwen en het plezier in de internethandel. En als u een camera mee wil op vakantie, wellicht vind u iets moois op internet!

  *Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column