Onveilig gevoel

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw

  Becky* heeft een juwelierszaak aan huis. Ze heeft veel plezier in haar werk, maar er is een punt waar zij zich veel zorgen over maakt. Namelijk haar veiligheid. Zeker als je steeds weer in de krant leest dat een juwelier overvallen is. Ze wil dus niet dat haar adres zomaar bekend is. Maar in het openbare Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) staat haar adres voor iedereen zichtbaar vermeld.

  Ze vraagt de KvK haar adres uit het Handelsregister te schrappen. Maar die laten haar weten dat dat niet mogelijk is. Het blijft Becky toch niet lekker zitten en een jaar later schrijft ze de KvK een klachtbrief met de vraag alsnog haar adres af te schermen. Ze krijgt een telefoontje van één van hun juristen. Die zegt opnieuw dat afschermen niet mogelijk is. Dat kan alleen als Becky aantoonbaar bedreigd wordt en dat is niet het geval. Tot haar verbazing echter krijgt ze een maand later een brief van de KvK waarin staat dat haar adres toch uit het Handelsregister is gehaald.

  Becky is opgelucht maar vindt hoe alles verlopen is bijzonder vervelend. Een jaar lang is het niet mogelijk geweest haar adres te verwijderen en nu kan dat opeens wel. Dit terwijl er aan haar situatie niets veranderd is. Daarover schrijft ze mij. Ik vraag de KvK waarom zij dit zo hebben aangepakt. De KvK vertelt mij dat ze na het gesprek met Becky uiteindelijk toch besloten hebben haar adres uit het Handelsregister te halen. Uit welwillendheid. Vaste afspraak met het Ministerie van Economische Zaken is dat een adres alleen afgeschermd wordt bij een daadwerkelijke bedreiging.

  Ik snap dat de KvK niet zomaar adressen uit het Handelsregister haalt. Het noemen van deze adressen geeft mensen rechtszekerheid. Dus doe je zaken met iemand die in het register staat, dan weet je zeker met wie je van doen hebt. Deze functie van het Handelsregister is erg belangrijk. Ik vind wel dat de overheid soms moet kunnen afwijken van beleid of voorschriften om zo ongewenste situaties te voorkomen. Goed dat de KvK voor Becky juist als juwelier een uitzondering heeft gemaakt.

  Ze hadden dit haar wel moeten laten weten. Dan had zij gesnapt waarom haar gegevens uiteindelijk toch uit het Handelsregister zijn gehaald. Dat laat ik de KvK weten. En Becky wens ik nog een hoop plezierige en veilige werkjaren toe.

  *Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column