Dubbele korting?

Op deze pagina

  Column
  Getinte vrouw met krullen

  Marjolein* heeft jarenlang fulltime gewerkt als verpleegkundige bij een particulier bedrijf, maar sinds een ingrijpende reorganisatie zit ze deels thuis. Dat is erg vervelend voor haar, maar ze denkt dat het thuiszitten snel voorbij zal zijn. Maar tot die tijd krijgt ze naast haar deeltijd loon een gedeeltelijke WW-uitkering, zodat ze rond kan komen. Dat lijkt goed te gaan totdat ze bericht krijgt van de Belastingdienst. Of ze maar even een naheffing wil betalen van € 1.500 voor de loonheffingskorting

  Wat is eigenlijk loonheffingskorting? Als je salaris of een uitkering ontvangt heb je recht op een vaste korting op je belasting. Je vraagt deze korting aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Door de korting betaal je minder belasting en jij krijgt meer netto.

  Regelmatig krijg ik klachten van mensen zoals Marjolein die een naheffing ontvangen van de Belastingdienst vanwege dubbele loonheffingskorting. De Belastingdienst stuurt die naheffing omdat de loonheffingskorting ten onrechte is toegepast op bijvoorbeeld twee inkomens. In het geval van Marjolein op haar WW-uitkering en op het loon van haar werkgever.

  Wat is de consequentie van dubbele loonheffingskorting? Marjolein kreeg een naheffing van ruim € 1.500 wat een groot bedrag om ineens terug te betalen. Daarom is het ook zo vervelend.

  Maar de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van een naheffing ligt bij de werknemer zelf zegt de overheid. Marjolein moet dus zelf in de gaten houden of ze dubbele heffingskorting krijgt. Ze kan dat zien op haar loonstrook of ze kan contact opnemen met haar uitkeringsinstantie of werkgever. Je kunt zelf de dubbele heffingskorting bij een van beide stopzetten. 

  Ook krijg ik van mensen te horen dat ze een schadevergoeding eisen. Ze stellen dan dat de loonheffingskorting  ten onrechte is toegepast. Ze zeggen dat de uitkeringsinstantie daarop had moeten letten of hen had moeten informeren. Maar uitgangspunt is dat mensen zelf een keuze moeten maken op welk inkomen de loonheffingskorting moet worden toegepast. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor een dubbele korting.

  Wel kan de uitkerende instantie zorgen voor juiste informatie via telefoon en via de website. In het geval van Marjolein is het trouwens goed gekomen. Zij heeft meteen actie ondernomen en de  loonheffingskorting op de WW-uitkering laten stopzetten. Ook heeft zij de € 1.500 terugbetaald met gespreide betaling.

  * Gefingeerde naam  
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column