Anonieme tip

Op deze pagina

  Column
  foto van een vrouw

  Marianne* vraagt bij haar gemeente een bijstandsuitkering aan. Natuurlijk controleert de gemeente eerst of Marianne wel recht heeft op een uitkering en geen andere inkomsten heeft. Maar dan gebeurt er iets bijzonders. Haar ‘klantmanager’, degene die haar aanvraag behandelt, ontvangt een anonieme tip dat Marianne een garagebox huurt en handelt in opgeknapte oude meubels. Marianne heeft daarover niets gezegd bij haar aanvraag. Reden voor de klantmanager om meteen een sociaal rechercheur te vragen om onderzoek te doen naar Marianne.

  De rechercheur gaat kijken bij de garagebox en praat met de eigenaar. Dan neemt hij contact op met Marianne omdat hij ook ín de garage wil kijken. Daar vindt hij wel meubels, maar geen bewijs van handel erin. Marianne krijgt haar uitkering. Fijn, maar ze is wel boos. Ze wil weten wie die anonieme tipgever is en vraagt inzage in haar dossier. Maar daar staat niets in over de tip. Zij is ook boos omdat de klantmanager gelijk de sociale recherche heeft ingeschakeld. Ze hadden haar toch eerst even kunnen vragen naar die garagebox? Marianne heeft geen vertrouwen meer in de gemeente en schakelt mij in.

  Ik begrijp Mariannes verontwaardiging. Het zal je maar gebeuren, dat iemand de gemeente tipt dat je de boel belazert. Maar ik begrijp ook dat de gemeente de zaak niet vertrouwt. Marianne heeft immers niet gemeld dat zij een garage huurt. Ik vind het niet raar dat de gemeente gelijk de sociale recherche heeft ingeschakeld. Die is deskundig in het opsporen van uitkeringsfraude. Daarbij is het heel gewoon eerst onderzoek te doen en daarna pas de persoon waar het over gaat te benaderen.

  Over de manier waarop de gemeente met de tip is omgegaan ben ik minder te spreken. Het lijkt erop dat de klantmanager vergeten is aantekeningen te maken van de tip. Ook is informatie over de tip of tipgever onvindbaar. Dat vind ik ernstig. Anonieme tips kunnen veel schade berokkenen. Daarom is het belangrijk dat zo’n tip goed wordt vastgelegd. Nu is er niets vastgelegd. Was dat wel gebeurd, dan had Marianne nog steeds niet de naam van de tipgever ontdekt. Wel had zij dan misschien andere informatie over de tip gekregen. Daar heb ik de gemeente over aangesproken.

  *Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column