Voetbalsupporters in beeld

Op deze pagina

  Column
  Foto van politieagenten achter een computer

  Sjoerd* is al jaren groot voetbal- en Feyenoord fan. Als het even kan bezoekt hij de wedstrijden van zijn club. Hij is trots op zijn club, maar niet op de hooligans die vaak rond wedstrijden voor spanning zorgen. Logisch dat de politie veiligheidsmaatregelen treft om die harde kern aan te pakken, vindt hij. Maar het lijkt er steeds meer op dat de goeden onder de kwaden lijden...

  Zo maakt Sjoerd zich zorgen over de foto's en videobeelden die de politie maakt van supporters rondom stadions. "Het doelloos fotograferen en filmen van supporters wekt bij mij irritaties op. Ik weet niet waarvoor de opnames bedoeld zijn en hoe lang ze bewaard worden. Ik wens als een persoon benaderd te worden en niet als een potentiële crimineel", aldus Sjoerd. Verschillende supportersverenigingen kwamen bij mij op bezoek en hebben mij laten weten dat de lol er op deze manier snel af is.

  Ik vind het goed dat de politie maatregelen neemt om ‘de harde kern' die rotzooi trapt aan te pakken. De samenleving en supporters verwachten concrete resultaten van het politieoptreden. Toch maak ik mij zorgen over hoever de politie gaat met veiligheidsmaatregelen. Rondom de harde kern van raddraaiers zitten ook supporters die geen overlast veroorzaken en geen strafbare feiten plegen. Maar zij krijgen wél te maken met de maatregelen zoals het fotograferen en filmen van voetbalsupporters in Rotterdam.

  Elk politiekorps heeft hierin z'n eigen aanpak. We hebben onderzoek gedaan in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Een paar van mijn medewerkers hebben tussen supporters gelopen en gekeken naar het politieoptreden van de politie Rotterdam-Rijnmond rondom een voetbalwedstrijd. Ook hebben wij gesproken met korpsen en supporters vragen gesteld. Mijn onderzoek heeft een aantal concrete aandachtspunten opgeleverd. Ik vind dat supporters goed geïnformeerd moeten zijn over politiemaatregelen. Het is begrijpelijk dat het zichtbaar fotograferen en filmen van supporters irritant is en vragen oproept. De politie moet daarom duidelijk maken wat ze met hun camera’s doen en op welke manier supporters eventueel inzage kunnen krijgen in hun gegevens. Daarnaast moet de politie zich afvragen of het wel noodzakelijk is om bij elke wedstrijd te fotograferen en te filmen. Tot slot is het gewenst dat persoonsgegevens en foto- en videopnamen automatisch binnen een aantal dagen worden verwijderd uit het systeem, en niet handmatig zoals nu in Rotterdam gebeurt. Ik vind echter ook dat voetbalsupporters zelf een verantwoordelijkheid hebben in dit soort situaties. Een supporter die naar een wedstrijd gaat, kan kiezen waar en bij wie hij zich bevindt. Als je ervoor kiest om in de buurt van relschoppers te zijn die berucht zijn vanwege ordeverstoringen, dan is het natuurlijk niet vreemd dat de politie jou ook in de gaten houdt.

  In het nieuwe voetbalseizoen beoordeel ik of de politie zich mijn aandachtspunten ter harte neemt en verstandig met goedwillende supporters omgaat. De politie houdt de raddraaiers in de gaten, en ik de politie!

  * Gefingeerde naam