Van droom naar nachtmerrie

Op deze pagina

  Column
  Foto van echtpaar

  Ron* en Joke* gaan hun lang gekoesterde wens realiseren: zij laten een eigen boot bouwen. Een mooi project, maar wel één met een flinke financiële investering, want ze moeten zo'n € 125.000 aanbetalen. Om geen financiële risico's te lopen, informeren Ron en Joke naar de mogelijkheden om zich hier tegen te beschermen. In een folder van het Kadaster lezen zij dat ze het schip kunnen laten registreren en brandmerken zodat ze bij een eventueel faillissement van de scheepswerf financieel beschermd zijn. Ze besluiten om dat te doen. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt de financiële bescherming ver te zoeken

  Een half jaar na de registratie gaat de scheepswerf failliet. Wat zijn Ron en Joke opgelucht dat zij hun boot destijds hebben laten registreren en brandmerken. Ze vragen het Kadaster dan ook meteen om steun. Tot hun grote verbazing krijgt het stel van het Kadaster te horen dat de informatie in de folder niet juist was. Ze moeten het nu doen met welgemeende excuses en de toezegging dat de informatie op de website en in de folder wordt aangepast. Daar nemen Ron en Joke geen genoegen mee. Het kan toch niet zo zijn dat zij vanwege foute voorlichting het aanbetaalde bedrag nu kwijt zijn? Hun verzoek om schadevergoeding wijst het Kadaster om juridische redenen af. Ten einde raad schakelen ze mij in.

  Ik kan mij de frustratie van Joke en Ron goed voorstellen. Je moet er immers op kunnen vertrouwen dat een overheidsinstantie de juiste informatie verstrekt, zeker als die informatie staat gepubliceerd in een folder of op een website. Gelukkig heeft het Kadaster de foutieve tekst inmiddels van de website en uit de folder verwijderd. Het is niet aan mij om te oordelen of het Kadaster juridisch aansprakelijk is voor de financieel geleden schade, dat is aan de rechter. Wel kijk ik als Nationale ombudsman naar de manier waarop het Kadaster is omgegaan met de schadeclaim. In deze zaak was het beter geweest als het met Joke en Ron om tafel was gaan zitten om hun verhaal aan te horen en over de schadevergoeding te spreken. En dus niet alleen op juridische grond de schadevergoeding afwijst. In de 'Schadevergoedingswijzer' die ik eerder dit jaar heb uitgebracht, staan meer van dit soort spelregels die de overheid in de praktijk kan gebruiken bij de behandeling van schadeclaims. Het Kadaster heeft mij inmiddels laten weten met Joke en Ron te hebben gesproken: beide partijen kijken positief terug op dat gesprek. Hopelijk kunnen Joke en Ron zich nu weer - met wind in de zeilen - op hun droomwens richten!

  * Gefingeerde namen
  De personen op deze foto zijn niet de personen uit deze column