Minister spreekt met twee monden

Op deze pagina

  Column
  Aziatische man met bril

  De Chinese Shen* komt in 1999 op 13-jarige leeftijd als alleenstaande asielzoeker naar Nederland. Hij krijgt een verblijfsvergunning. Zodra hij 18 wordt heeft hij hier geen recht meer op. Hij start daarom een nieuwe procedure voor een vergunning. In die periode mag hij in Nederland blijven. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ontvangt hij geen uitkering en hij mag ook niet werken. Om te kunnen overleven gaat hij aan de slag in een restaurant. Dat wordt een hard gelag.

  Geen pardon

  Bij zijn sollicitatie legitimeert Shen zich noodgedwongen met het paspoort van een vriend. Zodra de politie controle houdt in het restaurant waar hij werkt, loopt hij tegen de lamp. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 dagen. Maar hier blijft het niet bij. Vervolgens blijkt later dat hij door deze straf niet meer in aanmerking komt voor het generaal pardon van de regering. Met deze pardonregeling konden vreemdelingen die al lang in Nederland verblijven eenmalig een verblijfsvergunning krijgen. Maar dit pardon is niet mogelijk na een veroordeling tot 30 dagen of meer.

  Gratie

  Shen laat de Koningin via een gratieverzoek weten spijt te hebben van zijn daad. Daarin schrijft hij dat hij niet anders kon: hij wilde namelijk niet stelen om aan geld te komen! Via de minister van Justitie krijgt Shen goed nieuws: zijn straf wordt alsnog kwijt gescholden. Een hele opluchting, die van korte duur is. De IND geeft Shen nog steeds geen verblijfsvergunning. Voor de IND maakt het voor de pardonregeling namelijk niet uit dat zijn straf is kwijtgescholden. Shen begrijpt er niks van en radeloos klopt hij bij mij aan.

  Kafkaeske toestand

  De situatie van Shen raakt mij. De minister van Justitie heeft de straf van Shen destijds kwijtgescholden zodat hij in aanmerking kon komen voor de pardonregeling. En nu bepaalt diezelfde minister dat Shen toch niet voor die pardonregeling in aanmerking komt, omdat hij ooit is veroordeeld. Met als gevolg dat Shen in een Kafkaeske toestand is beland. De minister spreekt met twee monden. De minister blijkt echter hardleers en het kost mij veel moeite om uit te leggen waar Kafkaesk voor staat. Vele telefoontjes en brieven heb ik ingezet en ik heb zelfs de huidige minister van Immigratie, Integratie en Asiel hierover gesproken. Met als resultaat: toch een verblijfsvergunning voor Shen! Ik ben blij dat de minister hem uiteindelijk niet in de kou laat staan. Een beter geschenk had Shen zich niet kunnen wensen.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column