Een slordige notaris

Op deze pagina

    Column
    Foto van een getinte vrouw

    Irene* is eigenaar van een garagebox. Irene gebruikt hem als stalling voor haar motor en opslag van kampeerspullen. De garage ligt onder een klein appartementencomplex van twee woningen boven de garage. De Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft drie leden, dat zijn Irene zelf, Ed van de ene woning en het echtpaar Meijer van de andere woning. Dan verkoopt Ed zijn huis en de notaris let niet goed op

    De VvE heeft de financiële administratie uitbesteed aan een administrateur. De administrateur vertelt de notaris dat Ed een betalingsachterstand aan de VvE heeft van €2.450. Bij een achterstand in het betalen van de onderhoudsbijdrage zijn de verkoper én koper ieder daarvoor aansprakelijk. De administrateur heeft via-via gehoord dat Ed de hypotheekverstrekker ook een forse schuld nalaat. Hij verwacht dat de schuld aan de VvE ‘volledig niet incasseerbaar’ is.

    En dan let de notaris niet goed op. Hij brengt de schuld aan de VvE ook niet in rekening bij de koper. Daar zijn Irene en het echtpaar Meijer niet blij mee. Zij storten elke maand een bijdrage voor onderhoud van het complex en zijn nu voor €2.450 benadeeld. De notaris zegt dat hij had begrepen dat de vordering op Ed was afgeschreven omdat de administrateur had gezegd dat de schuld niet op Ed te verhalen was.

    Irene is het daar niet mee eens en neemt contact met mij op. Ik vind dit een belangrijke kwestie. Ik krijg weinig klachten over notarissen terwijl zij een grote rol spelen bij belangrijke onomkeerbare gebeurtenissen. Notarissen hebben een eigen beroepsprocedure tegen tarieven en eigen tuchtrechtspraak. Over de manier waarop ze zich gedragen, kunt u bij mij klagen. Als ik zo weinig klachten krijg, doen de notarissen het dan allemaal zo goed? Dat durf ik niet te zeggen, deze was in ieder geval nogal slordig en schoof de schuld ook nog van zich af. Dat kan natuurlijk niet.

    Ik vind dat de notaris de opmerking van de administrateur nogal simpel heeft geïnterpreteerd. Hij had namelijk ook kunnen denken dat het bedrag wel incasseerbaar was bij de koper. Maar, en dat vind ik nog veel belangrijker: de administrateur was helemaal niet bevoegd om afstand te doen van die schuld. En dat had de notaris toch echt moeten weten. Het is slordig van hem dat hij niet bij de VvE heeft geïnformeerd hoe het nou precies zat.

    Ik heb de notaris gevraagd om de VvE op een passende manier te compenseren. Ik verwacht niet anders dan dat de notaris mijn aanbeveling zal overnemen. Want €2.450 is niet niks, daar kan een schilder veel houtwerk voor opknappen. 

    *gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column