"Ja, ik wil!"

Op deze pagina

    Column

    "Ja, ik wil!". Deze woorden hoort Sietse* regelmatig, hij is namelijk als trouwambtenaar betrokken bij huwelijksvoltrekkingen in de gemeente Franekeradeel. Zo betrokken zelfs dat hij zich afvraagt waarom er geen lift is in het oude monumentale stadhuis van Franeker. Hierdoor is het gebouw namelijk niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en dat is natuurlijk treurig als één van de bruiloftsgasten of beoogde ringdragers in een rolstoel zitten. De trouwzaal in het voormalige stadhuis is immers een zeer gewilde trouwlocatie, sfeervol ingericht in 18e eeuwse stijl.

    Ook zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter van het gebouw kan volgens Sietse een oplossing worden gevonden voor dit probleem. Bijvoorbeeld met een liftconstructie aan de achterzijde van het gebouw of een mobiele lift aan de straatzijde. Hij brengt zijn vraag en mogelijke oplossingen onder de aandacht bij de gemeente. Deze laat weten dat er binnen de gemeente nog vijf andere locaties zijn waar kan worden getrouwd die wél toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Kortom, de gemeente ziet geen aanleiding om de situatie rond het oude stadhuis te wijzigen.

    Sietse laat het hier niet bij zitten want – zo vindt hij – openbare gebouwen horen toch toegankelijk te zijn voor gehandicapten? Hij schakelt mij in en ik stel hierover een aantal vragen aan de gemeente. Hieruit blijkt dat het monumentale stadhuis al meer dan tien jaar niet meer als stadhuis in gebruik is omdat het niet aan de eisen van de Arbeidsomstandighedenwet voldoet. In de trouwzaal kan nog wel worden getrouwd maar omdat het hoge bordes een bezwaar kan zijn voor rolstoelgebruikers heeft de gemeente vijf andere trouwlocaties aangewezen. Waarvan één, het voormalig gemeentehuis het Martenahuis. Ook een monument dat qua sfeer en uitstraling een gelijkwaardig alternatief is voor het stadhuis. Daarnaast laat de gemeente mij weten dat om diverse praktische redenen een technische aanpassing met een lift niet haalbaar is.

    Ik kan mij wel wat voorstellen bij deze keuze van de gemeente. Van een overheidsinstantie mag worden verwacht dat overheidsgebouwen en ruimten die toegankelijk zijn voor het publiek, ook goed bereikbaar zijn voor mensen met een beperking. Maar dat hoeft niet tegen iedere prijs. Zeker als er een aanvaardbare ander oplossing mogelijk is. De gemeente Franekeradeel geeft bruidsparen maar liefst de keuze uit vijf geschikte locaties voor de huwelijksplechtigheid. Ook al is de als meest sfeervolle ervaren locatie niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, het bruidspaar moet zelf ook een afweging maken bij hun locatiekeuze.


    * Om privacyredenen is de naam veranderd