2022/011 Afhandeling van aanvragen dubbele kinderbijslag duurt te lang

Brief
21 december 2021

Ouders die een kind hebben dat intensieve zorg nodig heeft, kunnen recht hebben op dubbele kinderbijslag. Die kunnen zij aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een meneer liet de Nationale ombudsman weten dat veel mensen die bij de SVB zo'n aanvraag hebben ingediend, heel lang op een beslissing moesten wachten.
Ouders dienen een aanvraag in bij de SVB, maar het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) moet bij de meeste aanvragen eerst een advies geven aan de SVB of er wel recht is op dubbele kinderbijslag.

Het CIZ heeft vanaf begin 2021 een achterstand opgelopen in het geven van die adviezen. Hierdoor kon de SVB niet snel beslissingen nemen. Dit kan gebeuren, maar de ombudsman vindt het dan belangrijk dat de overheid ervoor zorgt dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. En dat mensen die een aanvraag hebben ingediend in de tussentijd niet (financieel) in de problemen komen.

De klacht van de meneer was terecht. In de gesprekken die de ombudsman met de SVB en het CIZ heeft gevoerd, is afgesproken dat de SVB samen met het CIZ kijkt of er praktische oplossingen mogelijk zijn voor die mensen die door de lange behandelingsduur in de problemen komen. Dat is gelukt en dat is een goede tijdelijke oplossing totdat de achterstand is ingehaald. 

 

Instantie
SVB
Publicatienummer
2022/011