Gemeente vraagt terecht om terugbetaling van leenbijstand na einde bijstandsuitkering

Brief

Een meneer heeft een klacht over de gemeente. Hij vindt de brief die hij ontving over het terugbetalen van leenbijstand onduidelijk. Meneer heeft begrepen dat hij alleen leenbijstand hoeft terug te betalen zolang zijn bijstandsuitkering loopt. De gemeente geeft aan dat hij ook moet blijven terugbetalen nadat zijn uitkering is gestopt. Meneer is daarmee niet eens.

Tegen het besluit van de gemeente over terugbetaling van leenbijstand kon meneer bezwaar maken. Dit heeft hij niet gedaan. Via een klacht kan meneer niet alsnog bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. De klachtprocedure is geen alternatief voor bezwaar. Het doel van een klachtprocedure is namelijk om te kijken of de gemeente goed omgaat met burgers.

De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente de klacht van meneer goed heeft behandeld. De gemeente heeft meneer de kans gegeven om zijn standpunt mondeling en schriftelijk toe te lichten. In een brief heeft de gemeente vervolgens gereageerd op de verschillende onderdelen van de klacht van meneer. Daarbij geeft de gemeente toe dat de informatie over terugbetaling van leenbijstand uitgebreider had moeten zijn. De gemeente heeft hiervoor haar excuses aangeboden. Dit neemt niet weg dat de gemeente meneer bijstand als lening heeft gegeven, die hij moet terugbetalen. De ombudsman is het eens met het standpunt van de gemeente.