Straatpraat: Hoe denkt Amsterdam over het recht op privacy?

Op deze pagina

  Artikel

  Wat weet de overheid van jou? Welke persoonsgegevens mag de gemeente delen en welke niet? Bij de Nationale ombudsman merken we dat het niet altijd voor iedereen duidelijk is wat het recht op privacy inhoudt. En waar kun je terecht als je denkt dat de overheid niet goed omgaat met jouw gegevens? Wij gingen de straat op en vroegen een aantal Amsterdammers wat zij vinden van de privacybescherming in Nederland.

  Straatpraat Amsterdam - WilWil (75)

  “Het maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit wat de overheid allemaal weet en bewaart. Ik vind het juist wel handig dat veel gegevens al bekend zijn. Je moet natuurlijk wel goed controleren of de gegevens correct zijn. Je kunt er niet vanuit gaan dat de overheid het altijd bij het rechte eind heeft. Ook vind ik het fijn dat ik af en toe herinneringen ontvang van overheidsinstanties. Zo kreeg ik laatst een bericht dat mijn APK bijna verloopt. Toch handig, want daar had ik zelf niet aan gedacht!”

   

  We pakken de pont en steken het IJ over naar Amsterdam-Noord. Daar raken we aan de praat met Susanne en Erik, die we ondanks zijn korte nacht toch op de foto mochten zetten.

  Erik (62)Straatpraat Amsterdam - Erik

  “Ik heb het idee dat de overheid alles van je weet. Dat idee heb ik altijd al gehad. En eigenlijk maakt dat met niets meer uit. Voorheen had ik daar misschien meer moeite mee, maar nu kan ik me niet meer druk maken om privacy. Ik heb een heerlijk leven.”


  Straatpraat Amsterdam - SuzanneSusanne (37)

  “Ik zit altijd in een tweestrijd als het over privacy gaat. Aan de ene kant is het nodig dat de overheid bepaalde persoonsgegevens bewaart en soms ook deelt. Dat heeft zo z’n voordelen. Bij online formulieren is vaak een groot deel van de gegevens al ingevuld. Dat is handig en bespaart tijd. Maar aan de andere kant vraag ik me wel af: waar ligt de grens? Vooral als het gaat om medische gegevens maak ik me wel eens zorgen om de bescherming van die informatie. Dat vind ik wel belangrijk.”

  In de stationshal spreken we Kristina en Michael. Beiden komen oorspronkelijk uit Rusland, maar Kristina woont al 25 jaar in Nederland.


  Kristina (39) & Michael (46)Straatpraat Amsterdam - Kristina en Michael

  “In vergelijking met Rusland gaat alles hier veel efficiënter. Overheidszaken regel je hier makkelijk en snel online. In Rusland is dat wel anders. Daar word je van het kastje naar de muur gestuurd en werken ze nog ouderwets met veel papierwerk. Kijk, de overheid moet nu eenmaal persoonsgegevens bewaren. Dat was vroeger ook zo en nu gebeurt dat iets anders, omdat alles digitaal gaat. En ik vind dat eigenlijk vooral een positieve ontwikkeling!”
   

  Privacybescherming in Nederland

  Over het algemeen zijn de mensen die wij spraken positief over de situatie in Nederland. Uit ons mini-straatonderzoek blijkt dat mensen het heel normaal vinden dat de overheid bepaalde gegevens bewaart. De Amsterdammers, die wij spraken, maken zich eerder druk om grote bedrijven als Facebook en Google. “Die weten echt veel van je en verdienen hun geld met die gegevens. Dat vind ik wel eng”, aldus Kristina.

  Waar kunt u terecht als de privacywet niet nageleefd wordt?

  Worden uw gegevens onterecht bewaard of gedeeld door een overheidsinstantie? Hebt u een vraag over privacy? Of denkt u dat een organisatie uw privacyrecht niet naleeft? Dan kunt u contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

  Wij als Nationale ombudsman kijken naar hoe overheidsinstanties zich gedragen wat betreft privacy. Legt een overheidsinstantie bijvoorbeeld wel goed uit wat er met uw gegevens gebeurt? En vertellen ze u ook waarvoor ze de gegevens gebruiken? Als u over dit soort zaken klachten hebt, kunt u deze bij de instantie zelf indienen. Komt u er niet uit met de overheidsinstantie? Neemt u dan contact op met ons. Wij staan voor uw klaar!

  Meer lezen over privacy? Bekijk ons onderzoek Van wie is die privacy eigenlijk?