Straatpraat: Hoe communiceert Utrecht het liefst met de overheid?

Op deze pagina

  Artikel
  Drie mannen zitten op een terras. Ze lachen naar elkaar.

  Veel overheidszaken regelen we tegenwoordig digitaal. Dat heeft voor- en nadelen. Voor velen is het fijn om op elk gewenst moment  te kunnen communiceren met de overheid. Voor anderen is het juist erg wennen om formulieren online in te vullen. We gingen de straat op en vroegen zes inwoners van Utrecht hoe zij de digitale overheid ervaren.

  Wat hun voorkeur ook is, voorop staat dat iedereen zaken moet kunnen (blijven) doen met de overheid. Maar wat vinden de mensen op straat eigenlijk? Hoe communiceren zij het liefst met de overheid?

  Foto artikel over straatpraat Utrecht
  “Ik vind het wel fijn dat ik alles via MijnOverheid kan regelen. Soms kan zo’n aanvraag wel wat sneller geregeld worden. Vooral als het om dringende zaken gaat, wil je gewoon snel geholpen worden.” - Ronald
   

  Foto van een vrouw artikel over straatpraat Utrecht 
  “Ik vind het soms wel lastig om digitaal te communiceren met de overheid. Gelukkig staan mijn jongens altijd voor me klaar. Zij helpen me als ik er niet uit kom. Zonder hen zou het allemaal wel lastiger zijn om uit te zoeken hoe alles werkt.“ - Elly

  Drie mannen zitten tijdens hun lunchpauze bij een populaire broodjeszaak op het Neude. Hans en Alem werken samen; ze raakten aan de praat met Lennaert, die bij hen aan tafel kwam zitten. Wij schuiven ook aan en zo ontstond een spontaan groepsgesprek over de digitalisering.

  “Als ik bel met een overheidsinstelling wil ik gewoon een persoon aan de lijn krijgen. Dan vind ik het vervelend om eerst een hele tijd in de wacht te staan en dan vervolgens nog een heel keuzemenu moet afwerken.” - Alem

  Foto van groepje mannen in artikel straatpraat Utrecht
  “Persoonlijk contact vind ik belangrijk. Kijk nou naar ons hier, een unieke situatie: we kennen elkaar niet, maar zitten hier wel om de tafel meningen en ervaringen uit te wisselen over de digitalisering. Dat is toch fantastisch?” - Lennaert

  Over de overheid waren ze het alledrie eens: voor ouderen is de digitalisering lastig bij te houden. Je wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Eén van de heren deelt een persoonlijke ervaring.

  “Ik kom uit Dordrecht. Daar staat elk jaar de grootste kerstmarkt van Nederland. Tijdens die markt kan ik mijn auto niet op mijn vaste invalide parkeerplaats kwijt en elk jaar levert dat weer gedoe op. Ik parkeer mijn auto dan namelijk op een door de gemeente aangewezen alternatieve plaats en toch krijg ik elk jaar weer onterechte boetes. Zo gaat dat al zeven jaar. Wanneer ik dit probeer af te handelen met de gemeente word ik van het kastje naar de muur gestuurd. Vorig jaar kreeg ik weer een onterechte boete. Toen heeft de organisatie van de markt dat netjes afgehandeld met de gemeente en had ik daar zelf verder geen zorg aan.”


  Foto van een vrouw in artikel straatpraat Utrecht
  “Persoonlijk contact met de overheid vind ik niet zo belangrijk. Ik ben student en heb vooral te maken met DUO. Alles regel ik online en dat gaat prima. Daar kun je ook je opgebouwde studieschuld inzien, ontdekte ik laatst. Dat was wel even schrikken.” - Marieke

  Natuurlijk is dit straatpanel geen representatief onderzoek. Wel is het interessant om verschillende meningen te horen. Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Wij blijven in elk geval benadrukken dat de overheid voor iedereen toegankelijk moet zijn: digitaal en niet-digitaal. Dat staat ook in onze Ombudsvisie over digitalisering. Een visie die wij hebben gemaakt naar aanleiding van onderzoek naar ontvangen klachten.

  Inmiddels heeft de overheid al aanpassingen gedaan om tegemoet te komen aan mensen die niet-digitaal willen communiceren met de overheid. Zo kan je nog steeds op de ‘oude’ manier belastingaangifte doen, dus gewoon met de blauwe envelop. Een toch best grote groep mensen in Nederland vindt dat namelijk nog altijd prettig.

  Komt u er nu digitaal, op papier of in persoon niet uit met uw gemeente, de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie? Bel ons dan gratis met 0800 - 335 55 55 of dien online een klacht in. Wij staan voor u klaar.