Veteranenombudsman zorgt dat veteraan medailles terugkrijgt

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Veteranenombudsman Reinier van Zutphen overhandigt verloren medailles aan een veteraan

    De Veteranenombudsman, Reinier van Zutphen, heeft vandaag een Bosnië-veteraan zijn zoekgeraakte medailles na 15 jaar kunnen teruggeven. De veteraan ontving na zijn uitzending in 2001 drie medailles: 2 herinneringsmedailles en een NATO-medaille.

    Nadat hij de medailles naar een bedrijf had gestuurd om ze geschikt te maken voor het dagelijks tenue, bleken ze zoek. Na tussenkomst van de Veteranenombudsman heeft het Ministerie van Defensie duplicaten van de medailles verstrekt.

    De veteraan was in 2001 uitgezonden naar Bosnië. Daarvandaan is hij voortijdig teruggekeerd omdat hij TBC had opgelopen. Na de missie ontving hij drie medailles: een herinneringsmedaille multinationale vredesoperaties, een herinneringsmedaille vredesoperaties met gesp en een NATO-medaille. Veteranen kunnen ontvangen medailles 'op laten maken' voor hun dagelijks tenue. Ze worden dan aan elkaar genaaid door een particulier bedrijf. Hierbij zijn de medailles zoekgeraakt. De veteraan doet navraag bij Defensie en het bedrijf, maar dat levert niets op.

    Hij wil graag alsnog de medailles ontvangen. Hij schakelt de Veteranenombudsman in. Na contact met Defensie verstrekt het ministerie duplicaat-medailles. Vandaag krijgt de veteraan zijn medailles na 15 jaar alsnog uitgereikt/opgespeld door de Veteranenombudsman. De veteraan vindt het geweldig: "Ik ben 15 jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd. Dit is een mooi moment."