Internationale conferentie van start over rol militaire ombudsmannen bij vredesmissies

foto congres

De Veteranenombudsman heeft vandaag samen met de minister van Defensie een internationale conferentie geopend over de rol van ombudsmannen bij internationale missies. In zijn openingstoespraak roept Veteranenombudsman Reinier van Zutphen zijn collega's op om de krachten te bundelen om de rechten van uitgezonden militairen bij huidige en toekomstige missies te beschermen. "Ombudsmannen hebben een rol tijdens en na afloop van missies, maar zeker ook in de voorbereiding van missies." Er zijn ombudsmannen en inspecteurs-generaal uit 33 landen over de hele wereld, waaronder de VS, Engeland, Frankrijk, maar ook Afrikaanse landen zoals Senegal en Mali. Doel van het congres is kennis delen en ervaring uitwisselen om onbehoorlijk overheidshandelen te voorkomen en de rechten van militairen te beschermen voor, tijdens en na een internationale vredesmissie.

Er is een toenemend aantal internationale vredesmissies. Op dit moment dienen er honderdduizenden militairen in 16 UN vredesmissies en vele andere missies die worden geleid door de EU, Nato en de Afrikaanse Unie. Missies zijn steeds internationaler geworden in hun bevelstructuur. Als gevolg daarvan kunnen militairen onder verschillende en soms tegenstrijdige procedures vallen. Daarom is een goede samenwerking van belang tussen ombudsinstituten die toezien op de missies.

Ombudsmannen ook betrekken bij voorbereiding missies

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen, ziet in Nederland regelmatig veteranen tussen wal en schip terecht komen. Veel van hen ervaren een gebrek aan erkenning en waardering en zitten gevangen in jarenlange procedures. Zij hebben hun vertrouwen in de overheid verloren. Van Zutphen stelt dat wetgeving en juridiseren niet de oplossing is voor alle problemen. Hij vraagt aandacht voor het verder ontwikkelen van vaardigheden van de overheid: luisteren, empathie, het gesprek aangaan.

Deze conferentie stelt de ombudsinstituten in staat kennis en ervaring te delen. Van Zutphen roept zijn collega's op om de krachten te bundelen om de rechten van uitgezonden militairen bij huidige en toekomstige missies te beschermen. "Ombudsmannen hebben een rol tijdens en na afloop van missies, maar zeker ook in de voorbereiding van missies."

Nederland gastheer

De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Bart Hoitink en de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen, zijn van 3 t/m 5 oktober a.s. gastheer van het 8e internationale congres voor ombudsfunctionarissen die klachten behandelen over de defensieorganisaties, the International Conference of Ombuds Institutions for the Armed Forces. De congressen worden mede mogelijk gemaakt door DCAF, a centre for security, development and the rule of law.