Ombudsman voorkomt dat alleenstaande ouders onder bestaansminimum terechtkomen

Nieuwsbericht
Alleenstaande moeder met zoon

De Belastingdienst stopt in december de dwangverrekening van het Kindgebonden budget (KGB) bij 40.000 alleenstaande ouders. Daarmee voorkomt de Belastingdienst dat het inkomen van deze financieel kwetsbare groep in 2015 onder het bestaansminimum terecht komt. De Belastingdienst reageert hiermee op een verzoek van de Nationale ombudsman om te kijken of de lopende verrekening geheel of gedeeltelijk kan worden gestaakt. De ombudsman deed dit verzoek n.a.v. signalen van de Sociaal Raadslieden dat deze groep alleenstaande ouders vanaf 1 januari 2015 een flink deel van hun inkomen zouden missen.

Vanaf 2015 wordt het Kindgebonden budget verhoogd met de zogenaamde 'alleenstaande ouderkop',  een toeslag van maximaal € 254 per maand. Deze toeslag komt in de plaats van de toeslag die 340.000 alleenstaande ouders momenteel ontvangen van hun uitkeringsinstantie. Door deze wijziging hebben alleenstaande ouders met een minimuminkomen vanaf januari 2015 recht op het 'oude' KGB, maximaal € 150 per maand, én op het 'nieuwe' KGB , maximaal € 254 per maand. 

Een groep van 40.000 alleenstaande ouders krijgt op dit moment het 'oude' Kindgebonden budget (nu max € 129 per maand) niet uitbetaald. De Belastingdienst/Toeslagen verrekent dit namelijk met een bestaande toeslagschuld, omdat deze personen hiervoor geen betalingsregeling hebben getroffen. Gevreesd werd dat vanaf december 2014 ook de 'alleenstaande ouderkop' onder de verrekening zou gaan vallen. Door met de dwangverrekening te stoppen voorkomt de Belastingdienst dat een grote  groep mensen in financiële problemen komt.

Voor meer informatie over de herziening Kindregelingen: www.kindregeling.nl