Staatssecretaris Klijnsma zegt veteranen hulp toe

Nieuwsbericht
Foto van veteranen

De Staatssecretaris van SZW laat de Ereschuld voor veteranen buiten beschouwing voor de bijstand. Hiermee is de aanbeveling van de Nationale ombudsman, mét terugwerkende kracht, opgevolgd. Op korte termijn wordt de regeling van de Wet werk en bijstand aangepast. Veteranen die te veel vermogen hebben door het ontvangen van een Ereschulduitkering kunnen toch hun bijstandsuitkering behouden.

Een Libanon veteraan met chronische psychische problemen diende een klacht in bij de Nationale ombudsman. De man had €25.000 ontvangen door de recente regeling Ereschuld, een éénmalige bijzondere uitkering voor veteranen. Omdat hij meer dan €5.795 vermogen had, beëindigde de gemeente Arnhem vervolgens zijn bijstandsuitkering.

Ereschuld

De regeling Ereschuld geldt als financiële compensatie voor veteranen die door inzet in crisis- en oorlogsomstandigheden lichamelijk en/of psychisch gewond zijn geraakt. De ombudsman heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het daadwerkelijk inlossen van de Ereschuld aan veteranen, een langslepende kwestie waar een bedrag van 110 miljoen euro mee is gemoeid. Hij loopt hiermee vooruit op de inwerkingtreding van de Veteranenwet.

Veteranenombudsman

Veteranen hebben met gevaar voor eigen leven een belangrijke taak vervuld voor Nederland. Voor een klein deel van hen is dat niet zonder consequenties gebleven. De Nationale ombudsman vindt dat deze veteranen op een eerlijke manier moeten worden behandeld. In de Veteranenwet is geregeld dat de Nationale ombudsman Veteranenombudsman is. Zo kunnen de belangen van veteranen nog beter worden gediend.