Ombudsman behandelt vanaf 1 juli klachten van veteranen

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Foto van Alex Brenninkmeijer

    De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, behandelt vanaf 1 juli klachten van veteranen over zowel overheidsinstanties als niet-overheidsinstanties die een taak uitoefenen ten aanzien van veteranen. Dit kondigt hij aan in een brief aan de minister van Defensie. Brenninkmeijer: 'Ik vind dat veteranen niet langer de dupe mogen worden van een langlopend wetgevingsproces en daardoor bij mij een gesloten deur aantreffen.'

    Het baart Brenninkmeijer zorgen dat de veteranenwet nog steeds niet in werking is getreden omdat er nog een aantal zaken uitgewerkt moeten worden in een Algemene Maatregel van Bestuur. Maar omdat die onderwerpen geen betrekking hebben op het werk van de veteranenombudsman, ziet de ombudsman geen reden voor uitstel van zijn werkzaamheden voor veteranen.

    Volgens de veteranenwet krijgt de veteranenombudsman drie taken. Hij behandelt klachten van veteranen over overheidsinstanties en over niet-overheidsinstanties die een taak uitoefen ten aanzien van veteranen, zoals zorginstellingen. Hij kan ook uit eigen beweging een onderzoek instellen. Verder adviseert de veteranenombudsman regering en parlement en tot slot monitort hij de klachtbehandeling bij de instanties die zorg verlenen aan veteranen.